Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spoveď syna uneseného milionára z Trnavy: Vyhrážali sa mi, že ma predhodia podsvetiu!

Pozdechová sa vyhrážala Tomášovi, že si ho podá podsvetie Zobraziť galériu (4)
Pozdechová sa vyhrážala Tomášovi, že si ho podá podsvetie (Zdroj: Topky, tv joj)

TRNAVA – Len pred pár dňami konečne súd vyhlásil uneseného trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča za mŕtveho. Organizátorkou únosu bola Dagmar Pozdechová. Podnikateľov syn Tomáš nám teraz exkluzívne prezradil detaily celej kauzy. Pozdechová sa mu vyhrážala, že naňho pošle mafiu, ak nespraví, čo mu povie. Začal sa strachovať o svoj život, no nezľakol sa. Obrátil sa na políciu, aby začala konať, inak by skončil ako jeho otec!

Niekoľko rokov sa vliekla kauza jeho otca, ktorého trnavský súd iba pred nedávnom vyhlásil za mŕtveho. Vinníci sedia za mrežami a Tomáš (25) spomína na konanie hlavnej organizátorky Dagmar Pozdechovej. „Vyhrážala sa mi, že ak nespravím, čo mi povie, dopadnem ako môj otec,“ prezradil exkluzívne pre Topky syn známeho trnavského milionára.

„Dagmar sa so mnou poznala už niekoľko rokov. V apríli 2008 medzi nami priateľské vzťahy ochladli. Dôvodom bolo podanie, ktoré som na súde urobil. Išlo o návrh na vyhlásenie môjho otca za mŕtveho. Keď sa o podaní návrhu dozvedela, stretla sa so mnou a začala ma vydierať,“ povedal nám Tomáš.

Polícia zistila, že Pozdechová mohla mať na vydierania aj iný motív. „Domnievala sa, že návrh môže zamiešať karty v jej prípade na prebiehajúcom trestnom súde. Pravdepodobne mala v úmysle zakryť alebo uľahčiť iný trestný čin. Vyhrážala sa mi, že ak nestiahnem svoj návrh, hodí ma do pľacu podsvetiu,“ myslí si mladší Matovič.

Spoveď syna uneseného milionára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV JOJ, archív, Topky)

Odvtedy sa začal obávať aj on o svoj život. Rozhodol sa preto, že návrh stiahne zo súdu. „Od tohto momentu som mal dôvodnú obavu o svoj život a zdravie. Preto ešte v ten istý deň som vzal svoj návrh na súde späť. O pomoc na políciu som sa obrátil až o niekoľko mesiacov neskôr. Polícia situáciu nepodcenila a v snahe chrániť môj život a zdravie začala konať. Boli vykonané domové prehliadky, zaistené rôzne písomnosti a vypočuté viaceré osoby. Taktiež boli vykonané znalecké posudky Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru. Získané dôkazy vyšetrovateľa presvedčili, že Pozdechová ma skutočne pod hrozbou násilia nútila, aby som konal proti svojej vôli.“

Objavili sa dokonca správy, že Ladislav Matovič nie je mŕtvy, ale ukrýva sa v Thajsku pred mafiou. Tomáš to popiera. „Nie je pravda, že by sa môj otec ukrýval v Thajsku pred mafiou, pretože pred tým ako sa stal nezvestný, nebolo na ňom vidieť, že by mal nejaké problémy, nakoľko si žil svojim zaužívaným spôsobom života, čo sa týka osobného a aj pracovného,“ vyvrátil pochybnosti.

Spoveď syna uneseného milionára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV JOJ, archív, Topky)

Najradšej by mal celú kauzu za sebou a dôstojne sa so svojím otcom rozlúčil. „S vývojom prípadu som spokojný vzhľadom na jeho právnu náročnosť z hľadiska trestného ako aj civilného práva. Čo sa týka mojich osobných pocitov z celého prípadu, tak pre mňa by bolo najväčšie zadosťučinenie dôstojná rozlúčka a pohreb s mojim otcom, pretože by si zaslúžil dôstojný pohreb ako aj dôstojné miesto posledného odpočinku, kde by som si ja jeho blízki známi mohli dôstojne uctiť jeho pamiatku,“ povedal nám jeho syn Tomáš.

Vinníci sú za mrežami

Hlavní aktéri únosu dostali za zločineckú činnosť niekoľkoročné tresty. Obžalovaný Igor Herega bol odsúdený na trest odňatia slobody vo výmere tri roky, pričom tento trest si odpykal v čase, keď bol vo vyšetrovacej a súdnej väzbe. Gabriela Tökölyová bola odsúdená na trest odňatia slobody vo výmere šiestich rokov a desiatich mesiacov, pričom táto je doposiaľ na úteku je po nej vyhlásené celoštátne ako aj medzinárodné pátrania.

Pozdechová je právoplatne odsúdená v Českej republike za obdobné trestné činy, a preto sú trestné stíhania na Okresnom súde Trnava v súvislosti s únosom Matoviča prerušené do doby odpykania jej trestu v Českej republike. Po jej vydaní na územie Slovenskej republiky sa bude v jej trestnom stíhaní pokračovať.

Do únosu boli zaplatení aj ľudia z gangu Adamčovcov. Osoby z okresu Michalovce zo zločineckej skupiny Branislava Adamča, ktoré sa tiež podieľali na únose, sú už právoplatne odsúdené na dlhoročné tresty odňatia slobody v iných trestných veciach.

Kauza Matovič

Nezvestného trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča Okresný súd v Trnave vyhlásil za mŕtveho. Dátum jeho smrti určil na 12. augusta 2005. Telo však ani po 9 rokoch nenašli. Matoviča v tomto čase muži zamaskovaní za policajných kukláčov uniesli z jeho reštaurácie Stará pošta v Trnave, odvtedy bol nezvestný. Návrh na vyhlásenie za mŕtveho dal pred niekoľkými rokmi jeho syn Tomáš. Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné, navrhovateľ aj prokuratúra sa môžu do pätnástich dní odvolať.

Spoveď syna uneseného milionára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Matoviča podľa policajného vyšetrovania maskovaní muži naložili do dodávkového vozidla a odviezli do domu podnikateľky Dagmar Pozdechovej v Hrnčiarovciach nad Parnou. Odtiaľ ho po krátkom čase previezli na prenajatú chatu v obci Buková, kde ho videli živého naposledy. Napriek rozsiahlemu pátraniu v Malých Karpatoch, vrátane vodných nádrží, sa jeho telo nikdy nenašlo. Podnikateľ mal v Trnave povesť šéfa miestneho podsvetia a bol dobre známy.

Bývalý policajný viceprezident Jaroslav Spišiak na jednom z pojednávaní v minulosti potvrdil, že pre políciu bol záujmovou osobou. Už dávnejšie bol odsúdený za ublíženie na zdraví, keď nechal mučiť mladého muža, ktorý pomocou dômyselného zariadenia okrádal hracie automaty. Súd podnikateľa vyhlásil za mŕtveho napriek tomu, že jeho matka sa s takouto možnosťou odmieta zmieriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu