Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nešťastný začiatok prázdnin: Desaťroční chlapci ležali po výbuchu sto metrov od seba!

Miesto hrozného výbuchu Zobraziť galériu (4)
Miesto hrozného výbuchu (Zdroj: foto: tv markíza)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Nešťastný začiatok leta kvôli detskej zvedavosti. Dvaja desaťroční chlapci Adam a Lukáš sa v sobotu vážne zranili pri výbuchu zábavnej pyrotechniky. Rana bola taká silná, že ich odhodilo niekoľko desiatok metrov od seba. Školáci mali veľké šťastie, že katastrofálnu ranu vôbec prežili.

Chlapci sa hrali na lúke na letisku v Spišskej Novej Vsi. Okolo pol piatej podvečer našli Adam a Lukáš zo zeme trčať dva káble, ktoré zapálili. Potom sa ale stalo, čo nepredpokladali. Pyrotechnika vybuchla a chlapcom spôsobila obrovské rany. „Museli im rozstrihať oblečenie, mali ho priškvarené na tele,“ opísal svedok nešťastia pre denník Plus jeden deň.

Jedného z chlapcov po desivom výbuchu odhodilo sto metrov od druhého. Adam utrpel ťažšie zranenia, záchranári ho okamžite previezli vrtuľníkom do košickej nemocnici na Rastislavovej ulici. Tam ho ihneď operovali. V súčasnosti je chlapec stabilizovaný a pri vedomí. Utrpel vážnejšie zranenia na viacerých častiach tela. Dieťaťu amputovalo prst a má popálenú tvár aj nohy.

Nešťastný začiatok prázdnin: Desaťroční
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Lukáša previezli záchranári do prešovskej nemocnice, kde ho tiež okamžite operovali. Má poranenú pravú ruku, nohy a panvu. Zranenia sú vážne, no chlapec je mimo ohrozenia života.

Nešťastný začiatok prázdnin: Desaťroční
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

„Nešlo o výbušninu. Podľa predbežných informácií expertov ide o zábavnú pyrotechniku. Presný typ určí až podrobná expertíza,“ povedala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Podľa nepotvrdených informácií by malo ísť o 75-milimetrovú delovú ranu, čo je silná zábavná pyrotechnika, ktorá sa používa pri veľkých ohňostrojoch. Narábať s ňou môžu len vyškolené osoby na otvorenom priestranstve.

Rodiny, zmámi a susedia oboch detí sú z nešťastnej udalosti zdrvení. „Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti,“ informovala hovorkyňa a dodala: „Vzhľadom na to, že poškodenými sú maloleté osoby, po dokázaní viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na päť rokov.“

Nešťastný začiatok prázdnin: Desaťroční
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Nešťastiu sa dalo zabrániť, pretože na letisku je osadená tabuľa, ktorá hovorí o zákaze pohybu osôb. Ako informuje TV Markíza, koncom mája sa tam konali pyrotechnické skúšky. Existujú preto indície, či v zemi neostalo niečo nevybuchnuté. Organizátori ale tvrdia, že to neprichádza do úvahy, pretože celý priestor skontrolovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu