Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Umelecký svet v smútku: Opustila nás herečka Aťka Janoušková, legendárny hlas Včielky Maji

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

PRAHA - Vo veku 88 rokov zomrela herečka Atka Janoušková, ktorá dala hlas rade postáv z rozprávok a večerníčkov. Uviedol to dnes Český rozhlas - Radiožurnál, ktorému správu o úmrtí Janouškovej oznámil jej kolega Lubomír Zemanec. Hlasom Janouškovej hovorila napríklad včielka Maja v rovnomennom animovanom seriáli. Janoušková ale hrala aj v rade divadelných predstavení, kde mohla uplatniť nadanie pre tanec a spev.

Diváci mohli nezameniteľný hlas atky Janouškovej počuť napríklad vo večerníčcích Chrobáčiky a Príbehy včelích medvedíkov alebo v rozprávkovom seriáli Arabela. Jej hlasové umenie hojne využívali aj tvorcovia televíznych reklám. Zahrala si aj v niekoľkých filmoch. Epizódnu rolu jej zveril napríklad režisér Miloš Forman vo svojom oscarovom hite Amadeus. V divadle a vo filme ju odsúdil ku stelesňovaniu skôr vedľajších rolí jej malý vzrast, kedže v dospelosti merala len 120 centimetrov.

V roku 2009 dostala Cenu Františka Filipovského za celoživotný prínos domácemu dabingu. Pri preberaní ceny vtedy novinárom povedala, že za päť desiatok rokov, čo sa dabingu dovtedy venovala, dabovala obrovské množstvo najrôznejších zvierat, vrátane hmyzu. Počty zvieratiek podľa nej dokonca prevažovali nad ľudskými rolami. "Samozrejme najviac spomínam na včielku Maju, to bola moja najúspešnejšia úloha, ktorá mala veľkú odozvu," uviedla.

Hranie sa pražská rodáčka - vlastným menom Vlasta Janoušková - venovala už od detstva. Bola tiež členkou Dismanovho rozhlasového detského súboru. Počas druhej svetovej vojny účinkovala v Národnom divadle, odkiaľ ale dostala vyhadzov, pretože jej rodičia zatklo gestapo. Nejaký čas sa živila ako cudzojazyčné korešpondentka, späť na divadelné dosky ju priviedol až neskôr E. F. Burian.

Viac o téme: úmrtiePrahaAťka Janoušková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu