Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vzbura českých hercov: Protestovali, skončili na čiernej listine!

Ivan Trojan
Ivan Trojan

PRAHA – Na čiernom zozname niektorých pražských dabingových štúdií sa ocitlo asi 150 hercov, vrátane významných osobností, ktorých zastupuje agentúra usilujúca o dôstojnejšie podmienky pre svojich klientov.

 Niektorí z umelcov si už vypočuli hrozby, iných preobsadzujú. Medzi inkriminovanou agentúrou zastupovanými sú napríklad Ivan Trojan, trojnásobný laureát Ceny Františka Filipovského za dabing Vladimír Brabec, ale napríklad aj  Nela Boudová, Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Vanda Hybnerová, Ondřej Kepka, Jiří Lábus, Taťjana Medvecká, Václav Postránecký, Ladislav Potměšil, David Prachař, Petr Rychlý, Svatopluk Skopal, Jana Šulcová, Marek Vašut či Valérie Zavadská.

Hercom prekáža stupňujúci sa tlak na lacnú rýchlu prácu. "Pred dvoma rokmi sme ešte nakrúcaili jeden či dva diely seriálov za hodinu, teraz už od nás chcú za rovnaký čas i päť epizód," cituje internetový server iDNES.cz Zdeňka Hrušku, ktorý svoj hlas prepožičiava napríklad Ewanovi McGregorovi.

"Bodaj by sme teraz držali pokope. Už v druhej polovici 90. rokov sme mali schôdzu, súhlasne sme zdvíhali ruky, my štyria zástupcovia sme obchádzali štúdia, všade sa nám smiali do očí a naše slávne herectvo pracovalo bez protestov ďalej," zaspomínal si Vladimír Brabec a dodal, že raz už treba povedať: Dosť, za túto hranicu už nejdem.

Spor sa netýka Českej televízie, s ktorou už dávno jestvuje platná zmluva, ani štúdia Virtual, v ktorom sa pripravujú české verzie filmov do kín, vrátane produkcie štúdia Walt Disney. Popri nich však existuje asi 20 ďalších štúdií, ktoré pripravujú dabované tituly, a to predovšetkým pre kanály kábelových televízií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu