Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neskutočné! Známe tváre sa spojili a... 100 miliónov pre chorého Martinka (2)!

Známe tváre sa spojili na pomoc pre malého Martinka. Zobraziť galériu (9)
Známe tváre sa spojili na pomoc pre malého Martinka. (Zdroj: Ján Zemiar/Instagram L.M.)

PRAHA - Opäť sa ukázalo, že sila sociálnych sietí a verejné povedomie česko-slovenských hviezd dokážu obrovské veci. Známe tváre sa spojili na pomoc pre 2-ročného Martinka, ktorý trpí vzácnou chorobou. Liečba stojí 100 miliónov českých korún a poisťovňa ju odmietla preplatiť. A podarilo sa, chlapček liečbu podstúpi!

2-ročnému Martinkovi diagnostikovali vzácny syndróm AADC, ktorým trpí len 120 ľudí na celom svete. Navyše, chlapček z Čiech bojuje s najťažšou formou tohto genetického ochorenia. To ovplyvňuje metabolizmus neurotransmiterov v mozgu. 

„Bez našej pomoci neudrží ani vzpriamenú hlavičku. Je handrovitý, často z ničoho nič vracia, nadmerne sa potí, máva svalové kŕče podobné epileptickým záchvatom a tiež má výrazne oslabený prehĺtací reflex,“ opísal synov stav jeho otec Tomáš s tým, že časť stravy mu preto končí v pľúcach, kvôli čomu sa dusí a má infekcie. 

Neskutočné! Známe tváre sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Instagram Z.P.)

Jediná liečba, ktorá by malému bojovníkovi mohla pomôcť, je génová. Vďaka nej by mohol viesť Martinko relatívne normálny život. Stojí však astronomických 100 miliónov českých korún a zdravotná poisťovňa ju odmietla preplatiť. Rodičia sa preto rozhodli založiť zbierku na stránke donio.sk a poprosiť o pomoc verejnosť. 

A vyplatilo sa. Smutný príbeh rodiny si všimlo viacero známych osobností z Česka aj zo Slovenska a na malého Martinka upozornili prostredníctvom sociálnych sietí. A v krátkom čase sa potrebnú sumu skutočne podarilo vyzbierať. V utorok 26. septembra ráno dosiahla zbierka potrebných 100 miliónov. „Ešte som nerozlepila oči, ale myslím, že vidím zelenú čiaru,“ komentovala česká herečka Nikol Štíbrová.

Martinkovi držíme palce a prajeme veľa zdravia!

Neskutočné! Známe tváre sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Donio.sk)

Viac o téme: MartinkoLucia MokráňováZuzana Strausz Plačková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu