Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Posledné hodiny pred smrťou Radima Uzla (†82): Svedectvo zdroja z nemocnice... Nechali ho odísť!

Radim Uzel zomrel po dlhom boji s rakovinou. Zobraziť galériu (5)
Radim Uzel zomrel po dlhom boji s rakovinou. (Zdroj: Jan Handrejch/ Právo/ Profimedia)

PRAHA - 24. marca vyhlásil sexuológ Radim Uzel (†82), že zomrie do roka a do dňa. To už niekoľko mesiacov statočne bojoval s rakovinou a so svojím koncom bol zmierený. Ten však prišiel skôr, ako počítal - len 39 dní po tomto jeho vyhlásení. Naposledy vydýchol v pondelok ráno v motolskej nemocnici v Prahe. Zdroj odtiaľ pre český Blesk opísal, aké boli jeho posledné hodiny pred smrťou.

Známy český sexuológ Radim Uzel sa s nepríjemnými zdravotnými problémami pasoval od roku 2020 - najprv prekonal ťažký covid a o rok neskôr si z úst lekárov vypočul zdrvujúcu diagnózu - rakovina. „Šlo o spojenie rakoviny pankreasu a žalúdka,“ prezradil českému Blesku dobre informovalný zdroj. 

Kvôli chorobe sexuológ posledné mesiace prakticky vôbec nejedol. „On nám hovoril, že mu jedlo nechutí. A to vlastne od covidu, ktorý prekonal. Dostával umelú výživu,“ popísal človek, ktorý bol počas celej choroby pri ňom. „Už nič nejedol, bol vyživovaný sondou a infúziami, prehĺtať a tráviť už rozhodne nemohol, vzhľadom k diagnóze a chorobe...“

Ešte začiatkom marca sa Radim Uzel objavil na udeľovaní štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade a hoci bol výrazne pochudnutý, zdalo sa, že s chorobou statočne bojuje. Sám o pár dní neskôr tvrdil, že si dáva ešte asopň 12 mesiacov života. „Umriem do roka a do dňa,“ vyhlásil 24. marca v televízii. Bohužiaľ, v tom momente mu zostávalo už iba 39 dní života. 

Následne sa jeho stav výrazne zhoršil. Bol natoľko vážny, že posledný mesiac iba ležal na internom. Nebol vraj na žiadnych prístrojoch, dávali mu už len lieky proti bolesti. „On viacmenej hlavne spal, pretože bol pod anestetikami a morfiom. Žiadna operácia by mu už nepomohla, a tak ho nechali odísť,“ prezradil Blesku zdroj z motolskej nemocnice. 

Svoj blížiaci sa koniec si vraj uvedomoval aj on sám. „On vedel, že sa koniec blíži. Bol zmierený, tušil, že má už len pár hodín. Bol vzdelaný a vedel, čo príde...“ konštatoval smutne. Krátko po svojej smrti bol sexuológ odvezený na patológiu, nebola ani nariadená pitva. „V jeho veku už nebola potrebná. Diagnóza bola jasná, nebol teda dôvod na pitvu,“ uzavrel zdroj.

Viac o téme: Radim Uzel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu