Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o život Leopolda Haverla (†79): Stala sa chyba?! Záchranári sa bránia!

Leopold Haverl zomrel minulý týždeň v piatok, len pár dní pred svojimi 80. narodeninami. Zobraziť galériu (4)
Leopold Haverl zomrel minulý týždeň v piatok, len pár dní pred svojimi 80. narodeninami.

BRATISLAVA - Koncom minulého týždňa odišiel do umeleckého neba legendárny slovenský herec Leopold Haverl (†79). Podľahol náhlej mozgovej príhode. Už počas víkendu sa však začali šíriť správy, že boj o umelcov život sprevádzali veľké problémy. Záchranári vraj prominentného pacienta odviezli do zlej nemocnice, v ktorej nemali na jeho hospitalizáciu miesto, preto ho následne museli previesť do Ružinova. Zdravotníci sa však bránia... Chybu vraj neurobili. Prečítajte si ich vyjadrenie.

Koncom minulého týždňa slovenský umelecký svet navždy opustil uznávaný herec Leopold Haverl. Stalo sa tak len krátko po tom, čo túto legendu prepustili z nemocnice, kde pár dní pred smrťou podstúpila operáciu ciev. Umelec dostal náhlu mozgovú príhodu, na následky ktorej podľahol. 


Smútok v umeleckých kruhoch: Zomrel Leopold Haverl (†79), tesne pred narodeninami!

Posledné chvíle Leopolda Haverla: Utajená operácia a potom nečakaná smrť!


Počas víkendu sa však začali šíriť správy, že všetko mohlo dopadnúť úplne inak a Haverl mohol dnes byť ešte medzi nami. Ako totiž na sociálnej sieti naznačil bývalý šéf SND Ondrej Šoth a aktivistka Monika Kozelová, boj o Haverlov život sprevádzali nepríjemné problémy. S drahocenným časom sa vraj doslova mrhalo.


Posledné minúty Leopolda Haverla (†79): Záchranári urobili chybu?!


„Ako je možné, že aj dnes, v 21. storočí, nemáme pohotovosti v štátnych nemocniciach vybavené tak, aby mohli prijať pacientov v ohrození života? Ako je možné, že po mozgovej príhode Leopolda Haverla ho sanitka najskôr odviezla do nemocnice na Mickiewiczovej, kde ho odmietli prijať s tým, že nemajú dostatočné vybavenie? Pacienta v ohrození života, kde ide nie o minúty, ale o sekundy. Ako je možné, že sanitku poslali do Ružinovskej nemocnice bez toho, aby ho aspoň zastabilizovali a výsledkom bola smrť, lebo už bolo neskoro?“ napísala na Facebooku bez servítky Kozelová, ktorej mama bola s Haverlom dobrá kamarátka.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská však všetko vysvetlila tým, že umelec nebol prijatý preto, že na neurologickej JIS-ke nemali dostatok miesta. Touto informáciou malo disponovať aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, to však záchranári kontaktovali až vtedy, keď herca v Starom meste neprijali. 

Zdravotníci sa však bránia. Oni vraj postupovali správne a v zmysle zákona. Prečítajte si celé vyjadrenie Záchrannej zdravotnej služby:

„Záchranná zdravotná služba postupovala správne, v zmysle platných právnych predpisov a odborných usmernení (Zákona č. 579/2004 Z. z. o záchrannej zdravotnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov, Odborného usmernenia MZ SR pre starostlivosť o pacientov s náhlou cievnou mozgovorou príhodou v hyperakútnom štádiu).

Osoba (pacient) bola smerovaná do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti, v tomto prípade do UNB pracovisko Staré mesto, kde sa nachádza Centrum excelentnosti pre náhle cievne mozgové príhody, za účelom zhodnotenia aktuálneho zdravotného stavu kompetentným zdravotníckym pracovníkom (v zmysle odborného usmernenia). Nakoľko v danom čase boli lôžka na neurologickej JIS-ke plne obsadené, bol pacient správne smerovaný, po konzultácii posádky ambulancie ZZS Bratislava s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby SR, na pracovisko UNB Ružinov, ako ďalšieho najbližšieho zdravotníckeho zariadenia.“

Viac o téme: Leopold Haverl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu