Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najhviezdnejšie okamihy v živote Leopolda Haverla na FOTO: Pripomeňte si legendu

Leopold Haverl v úlohe Dona Carlosa Zobraziť galériu (12)
Leopold Haverl v úlohe Dona Carlosa (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Legendárny člen Činohry SND Leopold Haverl už osemdesiatku osláviť nestihol. Ohliadnite sa spolu s nami za niekoľkými najsilnejšími okamihmi v živote tejto výraznej hereckej osobnosti, ktorá náš svet opustila 5. februára 2016.

Haverl stvárnil na divadelných doskách postavy od veľkých autorov, akými boli William Shakespeare či Jean-Babtiste Moliér. Vstúpil na ne postavou Simona Chachavu z hry Bertolta Brechta Kaukazský kriedový kruh, medzi jeho najvýznamnejšie kreácie patria Raskoľnikov z hry Fiodora Michajloviča Dostojevského Zločin a trest či postava Dromia Efezského z Komédie omylov Williama Shakespeara.

Boj o život Leopolda Haverla (†79): Stala sa chyba?! Záchranári sa bránia!

Haverl stvárnil v slávnej spevohre Na skle maľované rozprávača, 1971
Zobraziť galériu (12)
Haverl stvárnil v slávnej spevohre Na skle maľované rozprávača, 1971  (Zdroj: TASR)

Prelet nad kukučím hniezdom, 1988
Zobraziť galériu (12)
Prelet nad kukučím hniezdom, 1988  (Zdroj: TASR)

Priaznivci divadla ho videli aj ako Pétrusa v Rozkošnom paroháčovi, či ako rozprávača príbehu Na skle maľované autorky E. Bryll-K. Gärtner. Na divadelnom javisku sa objavil aj v postave Dimitrija z Dostojevského Bratov Karamazovovcov a stvárnil tiež mešťanostu v Gogoľovom Revízorovi. Pamätná je jeho úloha v hre Williama Shakespeara Henrich IV., kde hral Sira Johna Falstaffa a napríklad aj Willy Loman v slávnej hre Smrť obchodného cestujúceho Arthura Millera.

Reakcie na smrť Leopolda Haverla († 79): Smútok a bolesť... Bol to človek s veľkým Č!

Muzikál Adam Šangala, 2003
Zobraziť galériu (12)
Muzikál Adam Šangala, 2003  (Zdroj: TASR)

V úlohe bláznivého manžela v divadelnej hre v Nemocnici na pokraji
Zobraziť galériu (12)
V úlohe bláznivého manžela v divadelnej hre v Nemocnici na pokraji  (Zdroj: TASR)

Soňa Valentová a Leopold Haverl počas generálnej skúšky muzikálu Kabaret
Zobraziť galériu (12)
Soňa Valentová a Leopold Haverl počas generálnej skúšky muzikálu Kabaret  (Zdroj: TASR)

Leopol Haverl sa narodil 16. februára 1936. Svoju hereckú dráhu po absolvovaní štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1954 začínal tento rodák z Bratislavy v zájazdovom Dedinskom divadle v rokoch (1954-1960), neskôr bol päť rokov členom súboru Krajského divadla v Trnave a tri roky hrával v bratislavskom Divadle poézie. V roku 1968 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Jeho divadelnými scénami boli tiež bratislavské divadlá Nová scéna a Aréna či nitrianske Divadlo Andreja Bagara (DAB). Haverla obsadili aj v inscenáciách SND Chrobák v hlave autora Georgesa Feydeaua, Čerticiach Carla Goldoniho a Rostandovom Cyranovi z Bergeracu. Na bratislavskej Novej scéne si zahral postavu Horace Vandergeldera v komediálnom muzikáli zo zlatej broadwayskej éry Hellou, Dolly.

Posledné chvíle Leopolda Haverla: Utajená operácia a potom nečakaná smrť!

Prvá premiéra muzikálu Hello, Dolly! v hlavnej úlohe s Helenou Vondráčkovou
Zobraziť galériu (12)
Prvá premiéra muzikálu Hello, Dolly! v hlavnej úlohe s Helenou Vondráčkovou  (Zdroj: TASR)
Haverl oslávil 16. februára 2006 okrúhle 70. narodeniny.
Zobraziť galériu (12)
Haverl oslávil 16. februára 2006 okrúhle 70. narodeniny.  (Zdroj: TASR)
Prezident Ivan Gašparovič odovzdal Haverlovi Pribinov kríž I. triedy, 2006
Zobraziť galériu (12)
Prezident Ivan Gašparovič odovzdal Haverlovi Pribinov kríž I. triedy, 2006  (Zdroj: TASR)

Svoje nezastupiteľné miesto mal Haverl aj v rozhlasovej tvorbe. Jednou z jeho najobľúbenejších úloh bola postava Rozprávača v legendárnej inscenácii Na skle maľované. Účinkoval vo vyše 600 predstaveniach tohto veľmi úspešného divadelného titulu.

Minister kultúry odovzdáva cenu za celoživotný tvorivý umelecký prínos v oblasti hereckej tvorby Leopoldovi Haverlovi, 2011
Zobraziť galériu (12)
Minister kultúry odovzdáva cenu za celoživotný tvorivý umelecký prínos v oblasti hereckej tvorby Leopoldovi Haverlovi, 2011  (Zdroj: TASR)

Pred kamerami debutoval v roku 1967 vo filme Dáma. Z bohatej filmografie treba spomenúť televízne projekty Prípad jasnovidca Hanussena, Hájnikovu ženu, Straty a nálezy, Povstalecká história, Život bez konca, Adam Šangala či Rodinné tajomstvá. Hral aj vo filmoch Kapitán Dabač, Traja svedkovia, Naši pred bránami, Hľadači svetla, Penelopa, Poéma o svedomí, Demokrati, Noční jazdci, Plavčík a Vratko, Kohút nezaspieva a V rannej hmle.

Leopold Haverl (Jozef Katz) počas ukážky z muzikálu Obchod na korze
Zobraziť galériu (12)
Leopold Haverl (Jozef Katz) počas ukážky z muzikálu Obchod na korze  (Zdroj: TASR)

Prvým ocenením herca bola v roku 1977 Cena Andreja Bagara. Je držiteľom Výročnej ceny Nadácie Ladislava Novomeského (1996). Za svoje umelecké aktivity získal v roku 2001 v českých Poděbradoch Krištáľovú ružu za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy. Pribinov kríž I. stupňa mu udelil prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2006. V tom istom roku mu za celoživotné herecké dielo udelili Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo, aj Cenu Jozefa Krónera. Z rúk vtedajšieho ministra kultúry SR Daniela Krajcera si herec 3. marca 2011 prevzal Cenu ministra kultúry za rok 2010. V ostatnom období si zahral Osvalda Závodského v televíznom seriáli Divoké kone. Netajil sa tým, že natáčanie seriálu bolo pre neho naozaj ťažké, dôvodom bola aj jeho choroba. Za túto postavu získal 23. novembra 2015 cenu Literárneho fondu (LF).

Najhviezdnejšie okamihy v živote
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

 

Viac o téme: HerecLeopold Haverl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu