Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vypočutie kandidátov na Ústavný súd opäť absolvovali Pfundtner, Pitoňáková aj Procházka

Vypočúvanie kandidátov na Ústavný súd Zobraziť galériu (4)
Vypočúvanie kandidátov na Ústavný súd (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - O post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR majú opäť záujem aktívni aj bývalí politici. Pred poslancami Ústavnoprávneho výboru NR SR v piatok absolvovali opätovné vypočutie Edita Pfundtner a Radoslav Procházka a advokátka Zuzana Pitoňáková. Všetci traja sa zúčastnili aj neúspešnej februárovej voľby kandidátov na ústavných sudcov.

Štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Editu Pfundtner nominoval dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda. "Ochrana ľudských práv je téma, s ktorou som denne v kontakte," uistila poslancov. Zdôraznila, že členkou Mostu-Híd nie je, je nominantkou tejto strany. Ešte v januári vyhlásila, že je pre ňu samozrejmé pomáhať ľuďom v poskytovaní včasnej a kvalitnej spravodlivosti. "Aj keď nemám bohatú publikačnú činnosť, verím, že do cieľa dobehnem a za svoj výkon sa nebudem musieť hanbiť. Funkciu chcem vykonávať s obrovskou dávkou ľudskosti, odvahy, s rešpektom a schopnosťou počúvať, netolerujúc vnútorné ani vonkajšie tlaky," povedala.

Edita Pfundtner
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Pitoňáková chce verejnosti vysvetľovať dôležité rozhodnutia

Advokátku a dlhoročnú externú poradkyňu ÚS Zuzanu Pitoňákovú navrhol poslanec Eduard Adamčík (Most-Híd). Už v januári označila za najdôležitejšiu vec riadne odôvodnenie rozhodnutí ústavného súdu. Vie si dokonca predstaviť debatu v médiách, kde by ústavní sudcovia mali vysvetľovať verejnosti niektoré dôležité rozhodnutia. "Moja motivácia je jednoduchá. Je to ochrana ústavnosti a základných ľudských práv a slobôd. Ak dostanem tú možnosť a stanem sa sudkyňou, predstavujem si zefektívnenie činnosti ÚS," uviedla v piatok.

Vypočutie kandidátov na Ústavný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Procházka si vždy povedal svoje

Bývalého politika a odborníka na ústavné právo Radoslava Procházku navrhla Slovenská advokátska komora. Napriek tomu, že po dvoch mesiacoch kandiduje opäť, napísal nový motivačný list. Po tomto stručnom oznámení nechal Procházka poslancom priestor na otázky. Ešte v januári povedal, že sa cíti plne spôsobilý a pripravený podieľať sa na ochrane ústavnosti. A že za poznanie, že jeho úlohou nie je vedenie politickej strany, zaplatil veľmi vysokú cenu.

"Moja integrita ako ústavného právnika sa opiera o dve nohy. Vždy, keď tu bol spor o ochranu základných práv a slobôd, nikdy som nebol ticho a nikdy som tieto svoje postoje neprispôsoboval momentálnym náladám či politickému vkusu. Vždy som si povedal svoje. Fakt, kto je pri moci, dôvodom na zmenu mojich ústavnoprávnych a ľudskoprávnych postojov nikdy nebol. Tu zostávam odolný voči akýmkoľvek zmenám," deklaroval Procházka.

Vypočutie kandidátov na Ústavný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Radoslav ProcházkaEdita PfundtnerÚstavný súdZuzana PitoňákováVypočutie kandidátov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu