Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Mozgová príhoda slovenského herca: Tvrdili, že je opitý... Nechali ho bez pomoci!

Pavol Mikulík Zobraziť galériu (3)
Pavol Mikulík (Zdroj: SFÚ)

BRATISLAVA - Prišlo to bez varovania... Keď herec Pavol Mikulík vo výťahu náhle stratil vedomie, zamestnanec hotela ho odniesol do izby a nechal ho tam. Myslel si totiž, že umelec to proste len prehnal s alkoholom.

Pavol Mikulík sa narodil 2. marca 1944. Už ako dieťa účinkoval v Detskej rozhlasovej dramatickej družine. „Museli mu dať stoličku, aby dočiahol na mikrofón. Paľo tak začínal,“ povedal kedysi jeho starší brat, režisér Peter Mikulík. 

Galéria: Pavol Mikulík

Neskôr absolvoval VŠMU. Do roku 1968 bol členom Činohry SND, neskôr členom Divadla Na korze a členom činohry Divadla Nová scéna v Bratislave. Na Novej scéne pôsobil v rokoch 1977 – 1980 vo funkcii umeleckého šéfa. V roku 1984 začal prednášať na VŠMU, od roku 1987 ako docent, v roku 1990 zastával funkciu prorektora VŠMU.

Pravidelne účinkoval nielen v divadle, ale aj v rozhlase, v televíznych inscenáciách, vo filme a v dabingu. 

Pavol Mikulík
Zobraziť galériu (3)
Pavol Mikulík  (Zdroj: RTVS)

K najznámejším filmom, v ktorých sa predstavil, patria Tisícročná včela (1983) a Perinbaba (1985). Stvárnil postavy aj v ďalších tituloch, napríklad Zbojníci (1978), Úsmev diabla (1987), Južná pošta (1987), Správca skanzenu (1988) alebo Šípová Ruženka (1990).

V júli 1993 ho postihla cievna mozgová príhoda. „V ten deň som necítil žiadne varovanie. Popoludní som nastúpil do výťahu v hoteli. Viezol sa so mnou liftboj. Odrazu som len pocítil, že strácam vedomie. Išlo to rýchlo. Všetko sa mi zahmlilo, zmizlo. Ostatné poznám iba z počutia, dva mesiace som bol v bezvedomí. Povedali mi, že som odpadol, čo si zamestnanec hotela vysvetlil ako opitosť. Odniesol ma do izby a nechal ma tam,“ opisoval osudný deň.

Keď však o niekoľko hodín na recepcii povedali Stanovi Dančiakovi o Mikulíkovej údajnej opitosti, okamžite spozornel. Vedel totiž, že jeho kolega a kamarát ešte z detských čias rozhlasovej družiny nepije. „Okamžite som utekal do jeho izby, kde som ho už našiel ležať na zemi, ale snažil sa ešte doplaziť k telefónu a privolať pomoc. Potom ho veľmi rýchlo zobrali do nemocnice, kde sa dostal do rúk odborníkov,“ povedal kedysi. 

Pavol Mikulík čiastočne ochrnul a bol pripútaný na vozík, musel sa učiť aj znovu rozprávať. Herec zomrel 27. novembra 2007 vo veku 63 rokov v Bratislave na zlyhanie srdca.

Pavol Mikulík
Zobraziť galériu (3)
Pavol Mikulík  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Pavol Mikulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu