Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Náhla smrť ikony: Julo Viršík by mal 58 rokov

Julo Viršík Zobraziť galériu (6)
Julo Viršík (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Smutné chvíle! Rodina a známi si dnes budú pripomínať narodeniny rádiovej osobnosti Jula Viršíka. Ten, bohužiaľ, náhle zomrel minulý rok koncom mája.

Julo Viršík sa narodil 7. septembra 1964. Jeho profesionálny život bol spätý najmä s rozhlasovým éterom. Prácu s mikrofónom začal spoznávať v Slovenskom rozhlase, v ktorom pôsobil už počas štúdia žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Najskôr to bola redakcia Pozor zákruta a potom vysielanie pre mládež s názvom Rádio Elán.

V roku 1991 prešiel do vznikajúceho rádia Rock FM, kde mal vlastnú reláciu s hitparádou pesničiek.

"S Julom stráca slovenský éter a aj naša hudba ikonu. Doslova. Sú hlasy a relácie, na ktorých vyrastáte, dospievate a ktoré sú súčasťou vášho života. Osobne som Jula najprv vnímal ako poslucháč, obdivoval som jeho, aj kolegov v rádiu Rock FM a neskôr, ako jeho kolega, som s ním často diskutoval o slovenskej hudbe a navzájom sme sa veľmi informačne obohacovali," povedal pre TASR jeho dlhoročný kolega, moderátor RTVS Roman Bomboš.

Julo Viršík
Zobraziť galériu (6)
Julo Viršík  (Zdroj: Radio Expres)

Zo Slovenského rozhlasu odišiel Julo Viršík do Rádia Koliba, ktoré sa neskôr premenovalo na Rádio Okey. Do Slovenského rozhlasu sa opäť vrátil v roku 2014. Tentoraz moderoval reláciu Naša hudba, v ktorej predstavoval aktuálnu domácu hudobnú produkciu a prinášal rozhovory s hosťami o domácej hudobnej scéne. Po roku prešiel do rádia Expres, v ktorom moderoval reláciu Twentyfive.

Julo Viršík využíval popri moderovaní svoje bohaté skúsenosti aj ako organizátor hudobných festivalov a zviditeľnil sa tiež ako člen poroty súťaže Slovensko hľadá SuperStar.

"Klobúk dolu pred tým, čo urobil pre slovenských interpretov. Organizoval festivaly a podujatia, na ktorých účinkovali, hľadal nové talenty a dával im priestor, rozbiehal u nás SuperStar, v hitparáde aj vo vysielaní robil z pesničiek hity, doslova. Bol to on, ktorý z pesničky Mandarinka Darinka urobil kult jednej generácie. A navyše to všetko so šarmom a vždy s dobrou náladou. Odchodom Jula stratilo Slovensko nenapodobiteľný hlas, optimizmus a energiu, ktorú posúval cez mikrofón poslucháčom," hovorí o známom moderátorovi Julovi Viršíkovi jeho kolega Roman Bomboš, pre ktorého bol jeho odchod "nečakaný a šokujúci".

Náhla smrť ikony: Julo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Julo Viršík zomrel 26. mája 2021 po náhlej srdečnej príhode. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou so súhlasom rodiny vydal po jeho smrti vyhlásenie: „V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca.”

Jeho smrť zasiahla najmä manželku Adrianu a dcéru Ninu. „Koľko bolesti môže človek uniesť?” napísala vdova na sociálnej sieti Facebook. „Povedz mi, ako budem bez teba žiť?” vyslovila otázku aj smerom k Julovi, o ktorého navždy prišla. 

Julo Viršík
Zobraziť galériu (6)
Julo Viršík  (Zdroj: Instagram)

Viac o téme: Julo Viršík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu