Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štefan Repka chytil po odchode od Kollárovcov nový dych, vyráža na turné!

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Archív Štefan Repka)

Štefan Repka. Pozitívne naladený Goral. Muzikantský svet, ktorý vie byť nevyspytateľný, si vyskúšal aj jeho. Skúšku zvládol. Znovuobjavil muzikantskú vášeň, vydal album Poďme si spraviť krajší svet a vyráža na turné.

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Hity, miliónové zhliadnutia na Youtube, platinové platne, vypredané koncerty... Štefan Repka vie ako vyzerá muzikantský eden. Zažil ho s kapelou Kollárovci, v ktorej pôsobil 25 rokov. Ako muzikant, spevák, textár, autor aranžmánov, producent.

Všetko klapalo, ako malo, pokiaľ neprišla kovidová pandémia. Kollárovci neboli jedinou kapelou, ktorej sa v tom období nevyhla kríza medzi jej členmi. Štefan Repka vnútorne cítil, že prišiel čas stiahnuť sa z muzikantského kolotoča. „Dostali sme sa do stavu, že sme nedokázali spolu fungovať. V živote sa stáva, že ľudia začnú mať v istom období rozdielne názory. Beriem to tak, že ja som pomohol im, kde sú, ale aj oni pomohli mne. Nevnímam to nijako tragicky, akurát sa naše cesty rozišli,“ reagoval Štefan Repka. 

Na hudbu nezanevrel, to nemá v povahe, ale muzikantské plány v tom čase nemal. Pol roka relaxoval pri manuálnej práci na chate. Všetko zmenil telefonát od kamaráta Franta Uhera, ktorý pôsobil dlhé roky v legendárnej Moravanke. „Franto ma presviedčal, aby som skúsil napísať jednu, dve piesne. Tak som to skúsil,“ dodal s úsmevom Štefan Repka.

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Ľudia z brandže o ňom s rešpektom hovoria, že sa narodil pod šťastnou muzikantskou hviezdou. Byť skvelým inštrumentalistom a mať dar písať piesne sú totiž dve rozdielne kategórie. Štefan Repka ovláda majstrovsky jedno aj druhé. Dokonalým dôkazom je napríklad megahit z čias Kollárovcov Láska si pýta dvoch. Ako inak, láskou sa inšpiroval aj keď si opäť sadol ku gitare. Tipnete si, ktorá pieseň bola prvá? Cesta lásky. „Najdokonalejšie príbehy píše sám život. Stačí ak načúvate svojmu vnútru alebo úprimne nazriete do vnútra ľudí okolo vás. Ľudia si cestu k pesničke nájdu oveľa ľahšie, ak sa v nej nájdu, ak im pomôže zasnívať sa, ak uveria, že aj ich príbeh sa môže skončiť šťastne. Lebo bez nádeje sú naše životy oveľa komplikovanejšie,“ vysvetľoval Štefan Repka.

Štefan Repka chytil po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Archív Štefan Repka)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Keď Štefan Repka hovorí o úprimnosti, nekalkuluje, ide s kožou na trh. V textoch neobchádza ani spomienky na svoje bývalé vzťahy. Nespomíname to náhodou. Prvou, komu prehráva nové piesne, je jeho manželka. „Názor mojej manželky pre mňa znamená veľmi veľa. Nemá hudobné vzdelanie, ale má hudobný vkus. Už viem, s akou pesničkou za ňou môžem prísť, pretože nepochváli všetko, čo napíšem. Je úprimná a to ma posúva,“pripomenul Štefan Repka.

Hoci po odchode od Kollárovcov nebol jeho vlastný projekt prvým plánom, s postupom času v sebe opäť zapálil muzikantskú vášeň. Verný ostal svojim hudobným koreňom. Aj pri autorských piesňach pracuje s odkazom ľudových tradícií. V jeho prípade však platí, že neprešľapuje na jednom mieste, ale s citom hľadá nové muzikantské cesty. Dôkazom, že sa mu to podarilo, je úspešný album Poďme si spraviť krajší svet. Presvedčiť sa o tom budete môcť aj počas turné Zdravím ťa priateľ TOUR 2024, na ktoré vyráža so svojou kapelou GORALS v najbližších týždňoch. „Zdravím ťa priateľ je duet s Frantom Uherom o slovensko-českom alebo v našom prípade o goralsko-moravskom priateľstve. Franto je nielen výborný spevák, ale aj zabávač, preto som rád, že prijal pozvanie na turné ako hosť. Muzika nás baví, baví nás to byť na jednom pódiu, tak sme si povedali, že vyrazíme spolu medzi našich fanúšikov, ktorých považujeme za priateľov,“ pozval na turné Štefan Repka.

Štefan Repka chytil po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Archív Štefan Repka)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu