Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo si obliecť v štýle smart casual?

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Friends Stock / Adobestock.com)

Štýl Smart casual je nazývaný aj športovou eleganciou, pretože je to v podstate kompromis medzi formálnym a každodenným štýlom. Skvele sa hodí nielen do práce, na stretnutia s priateľmi a rodinou, ale aj na firemné akcie alebo do divadla. Hodí sa aj vtedy, keď sa chcete cítiť elegantne, no zároveň sa nechcete vzdať svojho pohodlia a vlastného štýlu. Pravidlá štýlu smart casual závisia od príležitosti a spoločnosti, v ktorej sa nachádzame. Dajú sa však rozoznať jeho základné črty? Ako sa obliecť v štýle smart casual?

Čo charakterizuje štýl smart casual? Charakteristické vlastnosti štýlu

Štýl smart casual je pojem, ktorý určuje jeden z neformálnych typov dress code. Koncepcia vznikla v XX storočí a spočiatku sa týkala pánskeho biznis šatníka (až do okolo 50-tych rokov). Pojem smart casual bol prvýkrát použitý v roku 1924.

Od 60. rokov XX storočia toto pomenovanie začalo zahŕňať štýly, ktoré sú aj naďalej elegantné, ale umožňujú odchýlky od prísnych noriem dress codu. Pravidlá štýlu smart casual čoraz častejšie formovala konkrétna spoločnosť a aj preto je dnes tak obtiažne ich trefne charakterizovať. Tento štýl možno charakterizovať ako ležérny, no vhodný aj na danú príležitosť. Smart casual je predovšetkým:

  • Kvalitný

Oblečenia smart casual obyčajne patria k tým základným alebo klasickým, ale umožňujú aj využitie štýlov ako: preppy, dandy alebo marine. Kľúčom k výberu vhodných prvkov je kvalita materiálov a dobrá akosť ich prevedenia, ktoré umožňujú dosiahnuť elegantný štýl a zaisťujú komfort počas nosenia.

  • Prispôsobený k príležitostiam a pravidlám, ktoré platia v danej spoločnosti

Pre správne štylizovanie smart casual dress codu je vhodné všimnúť si, ako sa ľudia v danej spoločnosti obliekajú. Je dovolené vzdať sa saka a obliecť si len košeľu alebo kardigán? Aké farby sa nosia? Najvhodnejším riešením bude vhodne sa prispôsobiť daným príležitostiam a prijatým pravidlám. Týka sa to najmä biznisových situácií.

  • Umožňuje, aby sme boli individuálny a elastický

Štýl smart casual predstavuje neformálny štýl, takže jeho pravidlá nie sú také obmedzujúce ako pri formálnych typoch dress code. Vďaka tomu si môžete vybrať prvky, ktoré zvýraznia vašu individualitu. Povolené je použitie širšej škály farieb a vzorov (treba si len pamätať, že čím menšie vzory, tým elegantnejšie).

Dobre zvolený outfit smart casual sa môže hodiť nielen v poloformálnych situáciách, napr. pri rodinných oslavách alebo firemných akciách, ale aj ako oblečenie nosené na každý deň. Za povšimnutie stojí, že tento druh outfitu tvorí základ mnohých aktuálnych trendov, napr. quiet luxury (doslova: tichý luxus) alebo old money (doslova: staré peniaze, čiže termín, ktorý nadväzuje na pravidlá oblečenia elít). Zároveň je aj veľmi nadčasový. Okrem toho, jeho prvky, ktoré často patria k tým základným alebo klasickým, môžu tvoriť základ oblečenia v štýle, ktorý si vyberieme.

Dámsky Smart casual – outfit a časti garderóby

V prípade dámskeho stylingu smart casual pravidlá umožňujú vytvoriť zaujímavú a rôznorodú škálu odevov, ktorá môže čerpať z klasických štýlov, ale aj so súčasných trendov. Aké oblečenie sa oplatí mať v skrini? Aké šaty a nohavice pasujú do štýlu smart casual? Pretože Smart Casual je elastickým štýlom, môžeme tieto elementy prispôsobiť vlastnému vkusu a postave. Dávajte si však pozor, aby neprekročiť hranice konkrétnych štýlov:

  • Dámske nohavice

Klasiku ženskej módy tvoria predovšetkým nohavice so zúženým strihom. Je to univerzálny strih, ktorý sa hodí na väčšinu postáv. V poslednej dobe sa síce väčšej popularite tešia nohavice wide leg so širokými nohavicami, vysokým pásom a manžetami z ľahkej tkaniny alebo - v jesennej a zimnej verzii – z vlny. Pri tvorbe oblečenia smart casual však môžeme využiť modely inšpirované pánskymi oblekovými alebo chino nohavicami.

  • Košeľa

Klasická z hrubšej bavlny so strihom mužskej košele s pevným golierom, ktorá si zachová svoju formu, vďaka čomu môže pôsobiť objemnejšie (vo verzii oversize) alebo zvýrazniť postavu (v prípade priliehavejších strihov, ktoré sa veľmi dobre hodia so sakom). Ľahšia hodvábna alebo viskózová košeľa bude vhodnejšia, ak vám záleží na tom, aby ste sa cítili odľahčene. Ak by mala košeľa tvoriť hlavný stylingový prvok, môžete si zvoliť atypický strih (napr. s viazaním v páse) alebo s dekoratívnym golierom. V prípade dámskych košieľ smart casual sa najčastejšie nosia tie bez vreciek, ktoré dodajú športový výraz štylizácii a preto ideálne pasujú do casual štýlu.

  • Tričká

V smart casual štýle si môžete obliecť obyčajné (prípadne pruhované) tričko avšak kvalitné, napr. biele alebo čierne. Na tričko si je dobré obliecť dámske sako, ktoré celkovému vzhľadu pridá eleganciu. Ak však nemáte záujem o sako, môžete si vybrať ozdobnejšie blúzky, napr. hodvábe alebo z viskózy.

  • Sako, či žaket

Sako alebo žaket s dobrým strihom bude tvoriť dokonalý základ šatníka smart casual. Súčasným trendom sú oversizové saká, sako inšpirované pánskou módou, prípadne dámsky oblek.

  • Vesta

Top trend minulej sezóny. Najnovšie trendy pozostávajú z vesty nosenej k wide leg nohaviciam. Môžete si ju obliecť namiesto blúzky alebo ako druhú vrstvu, napr. na košeľu alebo kašmírový sveter.

  • Kardigány a svetre

Namiesto saka. Vyberte si tie s klasickým strihom. Vyrobené z vlny alebo kašmíru, ktoré predstavujú vynikajúce termoregulačné vlastnosti.

  • Šaty a sukne

V smart casual štýle si v prípade šiat a sukní môžete dovoliť použiť rôzne farby a vzory. Pre pohodlnejšie nosenie zvoľte elastické tkaniny. Strih je potrebné dopasovať k postave a pamätať o tom, aby sukňa nebola príliš krátka (najlepšie po kolená plus mínus 5 cm), a aby výstrih šiat nebol príliš hlboký.

  • Topánky

Mali by byť z vrchu celé zakryté a najlepšie kožené. Ich farbu je potrebné prispôsobiť celkovej štylizácii. Namiesto klasických lodičiek si môžeme vybrať napr. mokasiny, loafers alebo baleríny. V niektorých kruhoch je prípustné nosiť aj minimalistické tenisky.

Čo si obliecť v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Anna / Adobestock.com)

Pánsky Smart casual – nápady na štylizácie

Koncepcia smart casual bola prevzatá z pánskej módy, z čias keď sa začali šiť a upravovať obleky a saká z ľahkých materiálov, menil sa ich strih a používanie menej klasických farieb alebo vzory. Čo sa oplatí mať v smart casual šatníku?

  • Klubové oblečenie

Tmavomodré sako, sivé nohavice, svetlá košeľa, kožené topánky a doplnky, takýto komplet je považovaný za klasický komplet pánskej smart casual štylizácie. Nápad bol prevzatý od študentov elitných britských univerzít.

  • Zladený komplet: sako a nohavice

Veľmi dobrá je tiež kombinácia saka s nohavicami, ktoré nie sú z tej istej oblekovej súpravy, to Vám umožní vytvoriť si zaujímavo zladené komplety. Rozhodne je dobré spoľahnúť sa na obľúbené farby (napr. bordová, tmavozelená, béžová) alebo elegantné káro.

  • Kardigán alebo sveter

Ak nie je nutné oblečenie saka, môžeme ho nahradiť rozopnutým kardigánom z bavlny alebo vlny, poprípade hladkým vlneným svetrom, ktorý bude dobre vyzerať s košeľou.

  • Košeľa

Najlepšie je vybrať si tú s klasickým golierom svetlej farby, napr. modrú, ružovú, sivú. Biela je v tomto prípade považovaná za príliš formálnu farbu.

  • Polokošeľa alebo jednofarebné tričko

Rovnako ako v prípade svetrov: ak v danej spoločenskej príležitosti nie je nutné obliecť si košeľu, potom je možné zvoliť si jednofarebné tričko alebo polokošeľu.

  • Nohavice

Pánske nohavice smart casual majú klasický rovný strih alebo štýl chino nohavíc. Módni návrhári nemajú spoločný názor ohľadom džínsov. Ak je prípustné ich nosiť, tak len vo veľmi klasickej forme: rovné, tmavomodré, bez obnoseného efektu.

  • Topánky

Všeobecne je dobré vybrať si tie kožené, napr. brogues, oxfords alebo mokasíny poprípade monki v hnedej, koňakovej alebo bordovej farbe. Čierne topánky si nechajme na formálne príležitosti. Niekedy sú prijateľné aj klasické tenisky.

V prípade takého elastického dress code ako smart casual je ozaj ťažké povedať, čo presne by mal šatník obsahovať. Najdôležitejšie nie sú konkrétne strihy, ale predovšetkým charakter oblečenia a jeho prispôsobivosť tvaru postavy a individuálnemu štýlu. Odpovede môžete nájsť v kolekciách značiek, v ktorých sa nachádzajú charakteristické prvky šatníka štýlu smart casual, napríklad Polo Ralph Lauren, Polo Golf Ralph Lauren, RLX Ralph Lauren, Goldbergh, Bogner, Dondup, BOSS alebo Gran Sasso dostupné v S’portofino.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu