Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je to definitívne, Slovensko má novú vládu: Koalícia vraj dohodnutá, unikli prvé informácie

Fico oznámil verdikt po pondelkovom rokovaní. Zobraziť galériu (19)
Fico oznámil verdikt po pondelkovom rokovaní. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - A je to vonku. Slovensko má novú vládu. Dnes sa na tom zhodli noví koaliční partneri Smer, SNS, Most-Híd a #Sieť. Už zajtra by mali definitívne spečatiť spoluprácu podpísaním programových priorít. Situáciu sme sledovali ONLINE.

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dnes dospeli k dohode pri návrhu programových priorít. Po viac ako osemhodinovom rokovaní delegácií strán to oznámil líder Smeru-SD Robert Fico

Smer, SNS, Most-Híd a #Sieť by mali spolu v parlamente 85 hlasov

Až 3 poslanci #Siete hrozia odchodom ak strana pôjde do vlády so Smerom

Zo strany Most-Híd sa zatiaľ nikto k odchodu nehlási

Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť rokovali 8 hodín, podpisovať majú v utorok

Situáciu sme sledovali ONLINE

22:00 Fico to ukončil bez otázok

Robert Fico dnes prišiel pred novinárov sám, poskytol vyhlásenie bez možnosti kladenia otázok. Na Úrade vlády SR rokovali trojčlenné delegácie. Smer-SD reprezentoval Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Je to definitívne, Slovensko
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

21:55 Definitívny podpis v utorok

V utorok sa má podľa Ficových slov definitívne rozhodnúť o prioritách, ktoré by mohli byť súčasťou dohody o spolupráci štyroch subjektov pri vytváraní vlády a úprave pomerov v NR SR. Personálne otázky sa dnes neriešili. "Prioritne, keďže ide o štyri subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami, sme riešili programové prieniky. Nenašli sme také témy alebo otázky, ktoré by nás definitívne rozdeľovali," uistil Fico. Zároveň verí, že v utorok o 14. hodine sa začne úspešné rokovanie, ktoré sa skončí schválením priorít. "Potom budeme môcť pristúpiť k diskusiám o úprave pomerov v NR SR a vo vláde SR," dodal.

Je to definitívne, Slovensko
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

21:47 Rokovania pokračujú zajtra

"Výsledkom je návrh programových priorít, ktorý je kompletný a ktorý v utorok (15.3.) dopoludnia musí prejsť cez stranícke orgány príslušných strán. Hneď potom bude po 14. hodine pokračovanie rokovania na Úrade vlády SR," avizoval Fico.

Je to definitívne, Slovensko
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

19:56 Strany chcú dnes uzavrieť programové priority novej vlády

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť chcú na dnešnom rokovaní uzavrieť všetky programové priority možnej budúcej vlády. Kompletný návrh programových priorít by mali lídri Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete podpísať v utorok 15. marca. Informoval o tom dnes šéf tlačového oddelenia úradu vlády Erik Tomáš.

Je to definitívne, Slovensko
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

19:55 Danko novým šéfom parlamentu?

Podľa niektorých informácií má SNS záujem o kreslo predsedu parlamentu. Mal by ním byť predseda strany Andrej Danko. Ak by vznikla takáto dohoda, súčasný šéf NR SR Peter Pellegrini by sa mal vrátiť na ministerstvo školstva. V hre o predsedu zákonodarného zboru je aj meno ministra Maďariča. Ak vznikne nová vládna koalícia, okrem predsedu parlamentu by obsadila aj tri kreslá podpredsedov. Jeden podpredseda NR SR by bol z opozície. V skončenom volebnom období mala opozícia dve miesta podpredsedov.

19:50 SNS má záujem o rezort obrany

SNS by mal pripadnúť rezort obrany. Národniari majú záujem aj o jeden z ekonomických rezortov. Rovnako aj Most-Híd. Národniari a Most-Híd by si tak mali rozdeliť medzi sebou posty ministrov hospodárstva a dopravy. Strana Bélu Bugára by na tento post nominovala Ivana Švejnu.

19:40 Smer by vo vláde mal sedem miest, SNS a Most tri a Sieť dve

Ak zostane aj v tomto volebnom období pätnásťčlenný kabinet, Smer-SD by mal v ňom nominovať sedem členov vlády, po troch by mali navrhnúť SNS a Most-Híd a dvoch Sieť. Podľa informácií agentúry SITA trvá Smer-SD na tom, že okrem postu premiéra obsadí aj pozície ministrov vnútra a financií. Na týchto miestach by mali zostať Robert Kaliňák a Peter Kažimír. Smeru by mal pripadnúť aj rezort zahraničia, ktorý by mal viesť súčasný minister Miroslav Lajčák. Marek Maďarič už pred voľbami avizoval, že si vie ťažko predstaviť ďalšie pôsobenie na ministerstve kultúry. Je možné, že obsadí inú funkciu vo vláde alebo v parlamente.

16:57 Na Úrade vlády rokujú 3-členné delegácie

Na Úrade vlády SR rokujú trojčlenné delegácie. Smer-SD reprezentuje Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

16:50 Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sú v polovici rokovaní o programe

Lídri strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Siete sú po takmer štyroch hodinách rokovania v polovici diskusie o programových prienikoch, ktoré majú tvoriť základ programového vyhlásenia novej vlády. Novinárom to oznámil šéf komunikácie Úradu vlády SR Erik Tomáš s tým, že politici uzavreli štyri z ôsmich veľkých kapitol.

16:40 Figeľ sa v stredu vzdá funkcie predsedu

Predseda KDH Ján Figeľ sa v stredu zrejme vzdá funkcie. Dnes to podľa informácií agentúry SITA oznámil na rokovaní straníckeho predsedníctva. Vedením strany do snemu poverí dnes už bývalého poslanca NR SR Pavla Zajaca, ktorý je podpredsedom hnutia. V sobotu bude rokovať Rada KDH, ktorá má rozhodnúť o zvolaní snemu. Ten sa podľa stanov má konať do šiestich mesiacov od parlamentných volieb.

16:34 Bugár nikdy nečelil takej ťažkej voľbe

Predseda Mostu napísal status k aktuálnej politickej situácii.

 

[SK]Vážení členovia a sympatizanti MOST-HÍD,deň po parlamentných voľbách sme sa zobudili do iného Slovenska. Výsledky...

Posted by Bugár Béla on 14. marec 2016

16:13 Macháčková kandidovala aj za Smer

Macháčková zas v roku 2014 kandidovala na primátorku Prievidze s podporou strany Smer-SD a SNS. Ako povedala Macháčková, ona vtedy so Smerom a SNS žiadnu koaličnú dohodu ani pred voľbami, ani po voľbách neuzavrela. „Oni nepostavili kandidáta a odporúčali ma voliť. Komunálna politika je o niečom inom. Volili ma aj voliči Smeru,“ konštatovala.

VOĽBY16- K. Macháčková: Ešte vidíme nádej, že by mohla pravicová vláda vzniknúť

16:07 Miroslav Beblavý hovorí o spolupráci #Siete a Smeru

Pred voľbami koalíciu so Smerom nevylučoval, teraz áno. Poslanec NR SR za stranu Sieť Miroslav Beblavý zmenil na spoluprácu so Smerom-SD názor. Pred parlamentnými voľbami ju nevylučoval. V januári na sociálnej sieti napísal, že Sieť by mala ísť do vlády so Smerom, keď nebude iná možnosť a ak by Smer zmenil správanie. Dnes povedal, že ak strana Sieť podpíše koaličnú zmluvu so stranou Smer-SD o vytvorení vlády, členstva v strane Sieť sa vzdá.

VOĽBY16- M. Beblavý: Vyhlasujeme, že ak Sieť podpíše koaličnú zmluvu so SMER- SD vzdáme sa členstva

15:45 Tri tisícky sa podpísali za STOP koalícii so Smerom

Tritisíc Slovákov sa podpísalo pod petíciu "Nie v mojom mene".

 

ĎAKUJEME

Viac o téme: VoľbyVládaRobert FicoRichard SulíkRadoslav ProcházkaBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu