Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Psychológ vysvetlil, prečo Európa vrie a Slováci sa boja: Migračná vlna uvoľňuje inštinkty

Utečenci prichádzajú na neistú pôdu Zobraziť galériu (6)
Utečenci prichádzajú na neistú pôdu (Zdroj: SITA)

PHOENIX - Migračná kríza vyvoláva množstvo reakcií aj nezodpovedaných otázok. Európa je galériou niekoľkých perspektív a obrazov, ktoré sa snažia vyrovnať s migračnou krízou. Psychológovia vysvetlili, prečo Nemci utečencov vítajú a tlieskajú im a prečo im Maďari do cesty stavajú plot.

Reakcie Európy na migračnú krízu sú rozporuplné. Nemci utečencov privítali s otvorenou náručou a Maďari pred nimi postavili kovový plot. Koniec koncov, aj Slováci vo vzťahu k nim prejavili dvojaké nálady. Všetky tieto prejavy vyplývajú podľa odborníkov z kombinácie politiky, ekonomickej reality a evolúcie ľudského mozgu, ktorá zahŕňa aj barbarské inštinkty, uvádza Livescience.com.

Odhalenie príčiny brutálneho incidentu na maďarských hraniciach: Násilie rozpútal Európan

„Antiprisťahovalecké reakcie sú prirodzené a z niektorých hľadísk vyjadrujú to, kým sme,“ povedal psychológ Steven Neuberg z Arizonskej štátnej univerzity, ktorý skúma predsudky a skupinové vzťahy. „Prirodzené však ešte nemusí znamenať dobré,“ upozornil vzhľadom na morálne systémy.

Psychológ vysvetlil, prečo Európa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Mozog je citlivý na hrozby

Mozog je veľmi citlivo nastavený na vnímanie hrozieb, ktorých sa chceli naši dávni príbuzní vyvarovať. Patrila medzi ne fyzická bezpečnosť, infekčné choroby a ohrozenie zdrojov. No ľudia sú takisto v strehu, keď sú ohrozené hodnoty ich vlastnej skupiny. Tieto hodnoty zvyknú byť pretavené do zákonov a pravidiel, ktoré majú za cieľ modelovať správanie.

Psychológ vysvetlil, prečo Európa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Neubergovi a jeho kolegom sa podarilo zistiť, že vysokoškoláci považovali feministické aktivistky a fundamentalistických kresťanov ako rovnako ohrozujúcich aj napriek skutočnosti, že obe skupiny sú od seba ideologicky vzdialené. Migranti alebo utečenci, ktorí túžia po lepšom živote, môžu spustiť automatické odpovede človeka na hrozby tak, ako to bolo u našich predkov. Ľudia z iných skupín sú považovaní za hrozbu pre vlastnú skupinu.

Psychológ vysvetlil, prečo Európa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Skupiny mužov prichádzajúcich zvonka tiež predstavujú potenciálnu hrozbu fyzického násilia. Aj to podľa Neuberga podnecuje opozičné reakcie voči mužským žiadateľom o azyl, kým ženy s deťmi sú oveľa viac tolerované.  To, že mnohí z utečencov sú moslimovia a snažia sa vstúpiť do tradične kresťanských krajín, len pocit ohrozenia stupňuje a vytvára medzeru medzi hodnotami.

Zraniteľnosť zvyšuje napätie

Túžba chrániť sa je ešte viac vystupňovaná u tých, ktorí sa už cítia byť zraniteľní a Neuberg upozornil na to, že aj hospodárske problémy Európy môžu zvyšovať napätie. Ekonomická kríza od roku 2008 vytvorila pocit nedostatku u mnohých Európanov a k vyhroteniu situácie prispeli aj ekonomické problémy Gŕecka. „Zrazu je tu strašná humanitárna kríza, ktorá vyžaduje nielen o to, aby sme sa podelili s peniazmi, ale aj o životný priestor,“ vysvetlil sociológ Mabel Berezin. Výsledkom je znepokojujúci nárast pravicového extrémizmu.

Psychológ vysvetlil, prečo Európa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Oni verzus my

Národy na migračnú krízu reagujú rôzne. Zhruba 12-tisíc Islanďanov napríklad podpísalo otvorený list adresovaný vláde so žiadosťou, aby prijala viac žiadateľov o azyl. Mnohé z odlišných reakcií podľa Neuberga súvisia s ekonomikou. Aj Nemci so svojou silnou ekonomikou môžu mať pocit, že dokážu aj viac zdieľať. Znamená to tiež, že ľudia svoje primárne inštinkty dokážu prekonať.

Slovenský psychiater o reakciách voči utečencom: Silné reči plodené strachom

Konať proti inštinktom je niekedy ťažké, dodáva Neuberg. Aj preto zvykneme ľudí, ktorí proti nim dokážu konať, považovať za hrdinov. Ten, kto sa cíti byť menej zraniteľný, bude cítiť aj menšie ohrozeniu zvonku. Ďalšou z možností otvorenosti je pocit empatie a následná zmena perspektívy, ktorá môže byť liekom na konflikty vyplývajúce z migračnej krízy.

Psychológ vysvetlil, prečo Európa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu