Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úspech koalície pod vedením USA: V Sýrii chytili jedného z vodcov Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Koalícia pod vedením USA bojujúca proti Daeš chytila na severovýchode Sýrie popredného člena tejto militantnej skupiny. Vo štvrtok o tom informovala organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje konflikt v krajine.

SOHR dodalo, že militanta zadržali počas operácie výsadkárov, ktorá sa uskutočnila v posledných 24 hodinách v severovýchodnej sýrskej provincii Hasaka, neďaleko hranice s Irakom. "Muž, ktorého v tejto oblasti chytili, je jedným vodcov Daeš," povedal tlačovej agentúre DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, ale podrobnosti neuviedol.

Oblasť, kde sa výsadkárska akcia uskutočnila, je pod kontrolou Sýrskych demokratických síl (SDF), teda Kurdmi vedených milícií podporovaných Spojenými štátmi. Zdroj z SDF povedal pre agentúru DPA, že akcia výsadkárov vo štvrtok nadránom sa zameriavala na farmu neďaleko jazera Chatúníja v spomínanej provincii. Popredného člena Daeš, ktorý ušiel z Iraku, zadržali americkí vojaci, dodal zdroj.

Daeš utrpel v posledných mesiacoch v Sýrii a Iraku bojové porážky. Minulý týždeň Irak oznámil, že pri tajnom útoku v Sýrii zadržal päť vysokopostavených predstaviteľov militantnej skupiny Daeš.

Viac o téme: VodcaKoalíciaSýriaSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu