Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko v boji proti Daeš nezaháľa: Prezbrojuje armádu, hrozby vychádzajú z Afganistanu

Minister obrany Ruska Sergej Šojgu
Minister obrany Ruska Sergej Šojgu (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko aktívne prezbrojuje armádu Kirgizska, aby mu pomohlo čeliť hrozbe, ktorú predstavuje extrémistická organizácia Daeš pre strednú Áziu. Cieľom je aj boj proti iným teroristickým organizáciám, uviedol dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Minister podľa agentúry RIA Novosti tiež povedal, že situácia v Afganistane sa zhoršuje vzhľadom na to, že sa tam objavili skupiny hlásiace sa k Daeš, píše agentúra Reuters.

"Z našej strany robíme všetko možné pre dokončenie plánu prezbrojenia kirgizských ozbrojených síl, aby mohli čeliť hrozbám, ktoré vychádzajú z Afganistanu", povedal Šojgu počas stretnutia s kirgizským náčelníkom generálneho štábu Žanibekom Kaparovom v Moskve. Rusko má vojenskú leteckú základňu pri meste Kant neďaleko kirgizskej metropoly Biškek.

Záujmy Talibanu a Ruska v boji proti IS sa zhodujú, vyhlásil Putinov zmocnenec

Záujmy militantného hnutia Taliban v boji proti organizácii Daeš v Afganistane sa zhodujú s ruskými, uviedol dnes pre agentúru Interfax osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov.

"Už skôr som hovoril, že sme nadviazali s Talibanom komunikačné kanály na výmenu informácií," povedal Kabulov, ktorý je zároveň riaditeľom II. oddelenia pre Áziu na ruskom ministerstve zahraničných vecí. Takto odpovedal na otázku, či je možné využiť Taliban ako spojenca v boji proti Daeš a či už Moskva kontaktovala toto hnutie v tejto veci. Kabulov dodal, že Rusko je pripravené dodávať zbrane do Afganistanu, prevažne na komerčnej báze.

Viac o téme: Sergej Šojgu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu