Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sýrsky utečenec prehovoril o živote v hlavnom meste Daeš: Deti hliadkujú s kalašnikovmi

Teroristi z Daeš Zobraziť galériu (7)
Teroristi z Daeš (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/GAZIANTEP - Bývalý učiteľ Sulejman utiekol spolu so svojou manželkou a tromi deťmi zo sýrskej Rakky, ktorá je považovaná za hlavné mesto teroristickej skupiny Daeš. Momentálne sa spolu s rodinou nachádza v relatívnom bezpečí v Turecku a o svojom predchádzajúcom živote a jeho hrôzach sa rozhodol podať svedectvo. V exkluzívnom rozhovore pre televíziu CNN prehovoril o terore v uliciach kontrolovaných Daeš aj o bombardovaní lietadlami.

Megalomanské plány Daeš: FOTO Dokument, ktorý odhalil desivé ciele radikálnych islamistov

Sulejman podporoval povstanie proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ale po rokoch pod Daeš sa rozhodol spolu s manželkou utiecť. "Opustil som Rakku kvôli mojim deťom. Ich životy by boli zničené. Prišiel som do Turecka vybudovať novú budúcnosť pre ne a vymazať všetko, čo videli," uviedol odhodlane pre CNN.

Pašerák súhlasil, že päťčlennú rodinu prevedie cez hranice do Turecka za menej ako 500 dolárov, ale aj to predstavovalo pre niekoho, kto žije v prepočte zo 150 dolárov mesačne, veľkú sumu. Kráčali v noci cez polia v absolútnom tichu a vyhýbali sa kontrolným stanoviskám bojovníkov. V prípade, že by ich chytili, bol by trest veľmi vážny. Opustiť Daeš je totiž nelegálne.

Utečenci hľadajú mimo Sýrie lepšiu budúcnosť pre seba a svoje rodiny
Zobraziť galériu (7)
Utečenci hľadajú mimo Sýrie lepšiu budúcnosť pre seba a svoje rodiny  (Zdroj: SITA/AP)

Väzňom vo vlastnom dome

Podľa Sulejmana obrátil Daeš Rakku, kedysi liberálne a prosperujúce mesto, na nočnú moru. Pomocou extrémneho výkladu práva šaría presadzuje skupina brutálne násilie. Bezhlavé telá lemujú hlavné námestie. Bezduché telá ležia v uliciach. "Moje deti sa zvykli skryť, keď videli bojovníka Daeš. Málokedy som im dovolil ísť von. Moja žena sa stal väzňom vo vlastnom dome," povedal.

Život vo vojnovej zóne, s ruskými stíhačkami nad hlavou a lietadlami spojencov zhadzujúcimi bomby na srdce Daeš, začal mať vplyv aj na deti. Sulejman sa prizeral, ako jeho potomkovia vymenili hračky za napodobeniny zbraní. "Dokázali rozpoznať podľa zvuku rozdiely medzi ruskými a americkými vojnovými lietadlami," dodal Sulajman, podľa ktorého nemohli deti navštevovať normálnu školu. Nedostávalo sa im riadneho vzdelania a päť až 11-ročné deti boli zhromaždené v rovnakej triede. Deti odmietali chodiť do takejto školy, kde sa učitelia napokon neukázali a staršie deti šikanovali mladšie.

Ľudia sa pridávajú k Daeš kvôli hladu

Napriek tomu, že sa Daeš snaží svoj chalifát vykresliť ako raj, každodenný život sa stal pre Sulejmanovu rodinu neznesiteľným. "Keby to bol raj, nesnažili by sme sa odísť. Život tam je veľmi ťažký. Lekárov môžete spočítať na prstoch jednej ruky a liečia iba bojovníkov Daeš," dodal sýrsky utečenec, podľa ktorého existuje jediný spôsob, ako prežiť pod brutálnym režimom. A to pripojiť sa k nemu.

Daeš dáva svojim ľuďom jedlo a veci zadarmo. Ostatní nedostanú nič, žiadne potraviny, elektrinu či peniaze. Niekedy nemajú na výber vôbec. Rebeli za nimi jednoducho prídu s jedinou alternatívou: Buď si s nami alebo si proti nám.

Rakka je považovaná za hlavné mesto Daeš
Zobraziť galériu (7)
Rakka je považovaná za hlavné mesto Daeš  (Zdroj: SITA/AP)

Nálety veľa nezmenili

Rastúci počet náletov zameraných na odstavenie Daeš od zdrojov ropy zvýšil ceny pohonných hmôt pre automobily a plynu na varenie. Elektrina je k dispozícii zhruba 12 hodín denne. Koalícia vedená USA začala bombardovať ciele vo vnútrozemí Sýrie, vrátane Rakky, v septembri 2014. Odvtedy sa k nim pripojilo už aj Rusko, Francúzsko, a najnovšie Veľká Británia.

Megaškandál syna tureckého prezidenta: Rusko ho obvinilo, že kšeftuje s Daeš, on to poprel

"Je tu len malý vplyv (náletov), pretože väčšina oblastí je prázdna, alebo sa Daeš stihne pred údermi evakuovať. Všeobecne platí, že nálety zabili relatívne nízky počet bojovníkov," uviedol Sulejman s tým, že na každú vysokú budovu Daeš nainštaloval sirény upozorňujúce na lietadlá a drony. Tých sa boja najviac, pretože sú veľmi presné.

Daeš zabránil ľuďom aj v prístupe k internetu. V súčasnosti existuje iba 10 internetových kaviarní, ktoré sú pozorne sledované. Daeš sa obáva, aby nedošlo ku komunikácii so zahraničnými spravodajskými agentúrami. "Videli sme veľa ľudí, ktorých zabili a popravili kvôli obvineniu, že sú špiónmi," prezradil Sulejman.

Nálety po sebe zanechávajú spúšť
Zobraziť galériu (7)
Nálety po sebe zanechávajú spúšť  (Zdroj: SITA/AP)

Sýrsky utečenec prehovoril o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Desaťročné deti hliadkujú so samopalmi

Rakku sužuje pocit paranoje. Susedia sa navzájom podozrievajú z donášania Daeš. Malé deti, vycvičené v táboroch mimo mesto, strážia ulice. "Môžete vidieť 10-ročného chlapca držiaceho ruský AK-47. Je to neskutočné. Deti môžu po vás kričať a niekedy vás zastavia a vy nemôžete nič povedať, pretože sú členmi Daeš," tvrdí Sulejman, podľa ktorého deťom očkujú brutálnu ideológiu a učia ich vražedné taktiky.

Mnohé z nich sú deťmi zahraničných bojovníkov Daeš, ktorí pochádzajú väčšinou z postsovietskych krajín, ako napríklad z Čečenska. Pre Sulejmana sa síce hrôzovláda Daeš skončila, ale stále sa necíti byť úplne mimo nebezpečenstva. Chce sa pripojiť k státisícom ďalších sýrskych utečencov a podstúpiť nebezpečnú cestu k brehom Európy. "Chcem, aby moje deti videli lepšiu budúcnosť a získali vzdelanie. Nech spoznajú, že existuje svet bez vojny." dodal Sulejman.

Daeš vychováva z detí nových členov
Zobraziť galériu (7)
Daeš vychováva z detí nových členov  (Zdroj: SITA/AP)

Sýrsky utečenec prehovoril o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: RakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu