Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvý deň náletov v Sýrii rozdeľuje svet: Opozícia hlási civilné obete, Rusko sa bráni

Rusko poprelo tvrdenia, že by náletmi v Sýrii usmrtilo akýchkoľvek civilistov Zobraziť galériu (2)
Rusko poprelo tvrdenia, že by náletmi v Sýrii usmrtilo akýchkoľvek civilistov (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl dnes uviedla, že stredajšie nálety ruských vojenských síl usmrtili severne od mesta Homs 36 civilistov vrátane piatich detí a jedného príslušníka civilnej obrany známej pod názvom Biele helmy. Informovala o tom agentúra AP.

Vodca tejto západom podporovanej sýrskej opozície Chálid Chodža počas tlačovej konferencie na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že nálety ruského letectva zasiahli aj základňu sýrskej opozičnej armády, v dôsledku čoho však neprišlo k nijakému úmrtiu. 

Chodža tiež uviedol, že v štyroch oblastiach, ktoré ruské letectvo zasiahlo, pritom jednotky Islamského štátu (IS) vôbec nepôsobia. "Ruské tvrdenia, že sú tam, aby bojovali proti IS sú nepodložené. Dnes sa to potvrdilo," dodal Chodža ešte v stredu. 

Rusko poprelo tvrdenia, že by náletmi v Sýrii usmrtilo akýchkoľvek civilistov a označilo ich za súčasť "informačnej vojny". Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová pritom uviedla, že informácie o obetiach na strane civilistov sa na verejnosť dostali "vlastne ešte skôr než sa samotné nálety začali". Dodala, že správanie Ruska je "úplne legitímne" a v súlade s medzinárodným právom. "Úprimne nerozumiem aký je rozdiel medzi bombardovaním zo strany Francúzska a tým ruským. Jediným rozdielom je to, že my konáme v súlade so žiadosťou z Damasku," vyhlásila Zacharovová. 

USA spochybnili tvrdenia, že Rusko útočilo na IS

Včerajšie uské letecké útoky v Sýrii sa podľa amerického ministra obrany Asha Cartera možno uskutočnili v oblastiach, kde pravdepodobne nepôsobia militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), a to aj napriek tvrdeniam Moskvy, že ruské vzdušné sily útočili výlučne na ich pozície. Informovala  tom agentúra Reuters.

Carter ďalej povedal, že nariadil americkým vojenským predstaviteľom, aby sa "v čo najkratšom čase" stretli so svojimi ruskými kolegami a prediskutovali s nimi opatrenia, ktoré je nevyhnutné prijať na to, aby sa obe strany nedostali v Sýrii do vzájomného konfliktu. Carter zároveň vyslovil presvedčenie, že rozhovory, ktoré by sa mali uskutočniť v najbližších dňoch, budú "veľmi konštruktívne".

Včerajšie útoky ruského vojenského letectva v Sýrii komentoval aj vodca západom podporovanej sýrskej opozície Chálid Chodža, ktorý v kuloároch Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedol, že pri ruských náletoch zahynulo 36 civilistov, ale žiadny povstalec. "Rusko nemá v úmysle bojovať proti Islamskému štátu, ale predĺžiť život (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada," uviedol Chodža pre agentúru Reuters. 

 

Rusko sľubuje: Útoky v Sýrii sa na Irak nerozšíria

Útoky ruského vojenského letectva na ciele Islamského štátu (IS) v Sýrii sa nerozšíria na Irak a Rusko nebude využívať iracký vzdušný priestor na podnikanie náletov na území Sýrie, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Peskov podľa agentúry Reuters tiež povedal, že iracká vláda Moskvu o letecké útoky na pozície islamských militantov na území Iraku nepožiadala.

Iracký premiér Hajdar Abádí v súvislosti s ruskými náletmi v Sýrii uviedol, že spolupráca Iraku s Ruskom, Sýriou a Iránom sa obmedzuje na výmenu spravodajských informácií a nemá vojenský charakter."Irak sa na vojenskej spolupráci s uvedenými krajinami nedohodol a vyhlásenia tvrdiace opak sa nezakladajú na pravde," napísal Abádí podľa agentúry AP na svojom oficiálnom facebookovom profile.

Rusi vraj zničili niekoľko cieľov IS

Lietadlá ruských vzdušných síl uskutočnili včera v Sýrii približne 20 náletov, pri ktorých zasiahli osem cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Podľa neho zničili ruské lietadlá v hornatej oblasti Sýrie veliteľské stanovište a bližšie nešpecifikovaný počet operačných stredísk IS. Pri útokoch údajne nebola zasiahnutá civilná infraštruktúra ani priľahlé oblasti. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii vyhlásil, že americké ministerstvo obrany ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje a usiluje sa zistiť, na aké ciele ruské letectvo útočí.

"Ministerstvo obrany, samozrejme, prebiehajúci ruský vojenský zásah v Sýrii preveruje," uviedol Earnest. Podľa neho je zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či je cieľom ruských leteckých útokov podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, alebo boj proti Islamskému štátu.
    

 

Prvý deň náletov v
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu