Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri útoku Islamského štátu na letisko Chalchalá zahynulo najmenej 35 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK – Najmenej 35 mŕtvych si vyžiadali boje medzi sýrskymi vládnymi silami a radikálmi z Islamského štátu (IS), ktorí v piatok zaútočili na strategicky dôležité vojenské letisko na juhu krajiny.

Vládnym vojakom sa však podarilo udržať kontrolu nad ním aj priľahlou oblasťou, uviedol dnes šéf exilového Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán, ktorého citovala štátna tlačová agentúra Sana.

Letisko Chalchalá je jedinou základňou vládnych vzdušných síl v provincii Suwaidá. Kvôli jeho strategickej polohe pri diaľnici spájajúcej armádou kontrolované mesto Suwaidá s metropolou Damask naňho v minulosti opakovane útočili povstalecké skupiny i bojovníci islamistického extrémneho hnutia Džabhat an-Nusra.

Rahmán vyhlásil, že v piatok na letisko Chalchalá prvýkrát zaútočili bojovníci hlásiaci sa k IS. V boji pritom zomrelo najmenej 20 vojakov a 15 povstaleckých ozbrojencov. Vládne sily nakoniec letisko a kontrolu nad ním uhájili.

Vládni vojaci odvrátili i snahy teroristov z IS preniknúť do dvoch dedín v provincii Suwaidá. Tá je obývaná prevažne drúzmi a doteraz bola ušetrená konfliktu, ktorý sužuje Sýriu už štyri roky a vyžiadal si vyše 215.000 ľudských životov.

Radikáli z IS ovládajú veľké oblasti na východe a severe Sýrie a snažia sa otvoriť ďalšie bojové fronty. Začiatkom apríla obsadili z veľkej časti palestínsky utečenecký tábor Jarmúk pri Damasku, kde teraz majú pod kontrolou zhruba 18.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu