Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Po upálení pilota vyslali do Sýrie desiatky lietadiel: Jordánsko útočí na Islamský štát!

Američania zaútočili na Islamský štát.
Američania zaútočili na Islamský štát. (Zdroj: SITA)

AMMÁN/WASHINGTON - Jordánske vzdušné sily vo štvrtok zaútočili proti skupine Islamský štát (IŠ) v Sýrii, pričom sa zamerali na muničné sklady a výcvikové tábory extrémistov na východe krajiny. Podľa zverejneného vyhlásenia v oblasti zasahovalo niekoľko desiatok jordánskych lietadiel, čo bolo podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí kráľovstva Násira Džúdu pre americkú stanicu CNN iba "začiatkom odplaty" po tom, ako IŠ popravil zadržiavaného Jordánca.

Videozábery upálenia vojenského pilota Muáda al-Kasásbu v utorok šokovali obyvateľov Jordánska, ktoré podľa ministra použije proti militantným extrémistom všetky dostupné prostriedky. Nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných síl pre agentúru Reuters uviedol, že terče štvrtkových náletov sa nachádzali v sýrskej provincii Dajr az-Zaur a blízko mesta Rakka považovaného za hlavnú baštu IŠ.

Jordánska štátna televízia odvysielala zábery štartujúcich lietadiel a ľudí píšucich verše z Koránu a slogany namierené proti IŠ na bomby, ktoré boli zrejme použité pri zásahu. Stroje pri návrate preleteli ponad mesto, z ktorého upálený pilot pochádzal a kde pozostalých počas dňa navštívil jordánsky kráľ Abdalláh II. Al-Kasásbu zajali extrémisti v decembri po zrútení jeho lietadla v Sýrii a chceli ho vymeniť za irackú teroristku Sádžidu ar-Rišávíovú väznenú v Jordánsku. Tú niekoľko hodín po zverejnení záberov upálenia popravili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu