Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na militantov z IS prvý raz zaútočilo britské bezpilotné lietadlo

Iracké bezpečnostné sily vypaľujú rakety na pozície Islamského štátu.
Iracké bezpečnostné sily vypaľujú rakety na pozície Islamského štátu. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia uskutočnila cez víkend v Iraku prvý útok bezpilotným lietadlom namierený proti militantom z organizácie Islamský štát (IS). Bezpilotný stroj tam strelou vzduch-zem typu Hellfire zaútočil na bojovníkov IS kladúcich nástražné výbušné systémy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa britského ministerstva obrany sa bezpilotné lietadlo typu Reaper zúčastnilo aj na celom rade koaličných misií neďaleko mesta Bajdží, ležiacom severne od metropoly Bagdad, ktorých cieľom bolo poskytovanie informácií, slúžiacich ako podklad pre ďalšie vzdušné útoky spojencov.

Britský parlament schválil vzdušné útoky proti IS v Iraku ešte v septembri a lietadlá typu Tornado GR4 britského Kráľovského letectva v rámci vojenských operácií vedených USA odvtedy uskutočnili v Iraku desiatky bojových vzletov. Koncom októbra schválili britskí poslanci využívanie pilotovaných a bezpilotných lietadiel v boji proti Islamskému štátu aj v Sýrii. Ich nasadenie je však zatiaľ obmedzené len na prieskumné účely. 

Separátne útoky nožom si vyžiadali jednu obeť a niekoľko zranených 

Dvaja Palestínčania dnes dobodali niekoľko Izraelčanov pri dvoch separátnych útokoch nožom v Tel Avive a na Západnom brehu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské policajné zdroje.

Pri poslednom útoku vyskočil nožom ozbrojený Palestínčan zo svojho auta a dobodal troch Izraelčanov, ktorí čakali na autobusovej zastávke pri izraelskej osade Alon Švut. Útočníka následne postrelil člen súkromnej ochranky, polícia však informovala, že zraneniam podľahla izraelská tínedžerka. Páchateľa útoku previezli do nemocnice a jeho stav je vážny.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Islamský džihád. Vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom e-mailu skupina uviedla, že páchateľom bol bývalý väzeň Mahír Hašlamon. Útok bol podľa skupiny "najlepšou odpoveďou na zločiny okupantov proti Jeruzalemu a proti mešite al-Aksá", uvádza sa vo vyhlásení.

Niekoľko hodín predtým ďalší Palestínčan nožom vážne zranil mladého izraelského vojaka pri vlakovej stanici v Tel Avive, pripomína DPA. Polícia vzápätí informovala, že útočník do Tel Avivu prišiel zo Západného brehu. Páchateľa premohli počas jeho úteku do neďalekej budovy, uviedli svedkovia.

Reportér palestínskej agentúry Maan identifikoval podozrivého ako 18-ročného Núra abú Hašju z palestínskeho utečeneckého tábora Askar v predjordánskom meste Nábulus. Útoky nožom sú najnovšími incidentmi vo vlne násilia, ktorá v poslednom období otriasa Izraelom. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil dnes po prvom útoku ostrú odvetu na narastajúcu vlnu arabského násilia.

Množiace sa protiizraelské útoky v posledných dňoch vyvolávajú obavy, že ide o predzvesť tretej palestínskej intifády, ktorá sa navyše z Jeruzalema presúva aj do ekonomickej metropoly krajiny - Tel Avivu, ako aj do ďalších prevažne Arabmi obývaných miest v Izraeli, kde od soboty došlo k viacerým útokom na izraelské policajné zložky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu