Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Islamský štát sa zmocňuje Iraku a Sýrie: Atentáty v Bagdade si vyžiadali vyše 40 obetí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 47 mŕtvych a desiatky zranených si dnes v irackom Bagdade vyžiadali atentáty spáchané odpálením v autách nastražených bombových náloží. Útoky sa odohrali na rôznych miestach Bagdadu s odstupom dvoch hodín. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na lekárske a policajné zdroje.

Prvý útok sa odohral približne o 14.30 h miestneho času na severnom predmestí Bagdadu Tálibíja. Samovražedný atentátnik tam nálože nastražené v aute odpálil v blízkosti  kontrolného stanovišťa irackej armády. O život prišlo 12 ľudí a 28 utrpelo zranenia. O 45 minút neskôr bolo pri explózii dvoch náloží na západnom bagdadskom predmestí Dulaj zabitých 14 ľudí a ďalších 34 utrpelo zranenia. K zodpovednosti za tento útok sa podľa AP prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá ovládla rozsiahle územia na západe a severe Iraku, ako aj priľahlé územie v Sýrii.

Nahnevaní obyvatelia štvrte potom kameňmi zaútočili na policajné stanovištia a autá, ktorými policajti prišli na miesto činu. Po tomto útoku sa policajti stiahli. IS vo svojom vyhlásení deklaroval, že terčom útoku vo štvrti Dulaj boli irackí vojaci a šiitskí príslušníci polovojenských jednotiek. AP upozornila, že autenticitu vyhlásenia IS sa jej nepodarilo overiť. Dodala však, že bolo zverejnené na webovej stránke, ktorú IS často používa na informovanie o svojich zámeroch.

Niekoľko minút po útoku na predmestí Dulaj päť sálv z mínometov zasiahlo susednú prevažne šiitskú štvrť Šúla, pričom zahynulo šesť a zranených bolo 18 ľudí. Ďalšia bombová nálož ukrytá v aute explodovala v blízkosti štvrte Hurríja; o život prišlo šesť osôb a ďalších 16 utrpelo zranenia. Krátko pred západom slnka otriasol ďalší výbuch šiitskou časťou mesta Mahmúdíja vzdialeného 30 kilometrov južne od Bagdadu. Zahynulo pri ňom sedem a zranených bolo 12 ľudí. 

K ďalšiemu incidentu došlo, keď výbuch nášľapnej míny nastraženej pri ceste južne od Bagdadu zasiahol hliadkujúce vojenské auto. Výbuch si vyžiadal dve obete a dvoch zranených. Karim an-Núrí zo šiitskej politickej strany Badr, ktorá má aj vojenské krídlo, podľa agentúry Reuters uviedol, že šiiti dostali od IS varovanie, že ich "zasiahnu (u nich) doma". Počet obetí útokov, ktoré sa od nedele odohrali v Bagdade, po dnešných samovražedných atentátoch a ďalších incidentoch stúpol na najmenej 150, vyplýva zo štatistiky AP.

Agentúra Reuters konštatovala, že situácia v Bagdade bola relatívne pokojná, odkedy sa IS v júni zmocnil mesta Mósul a väčšiny oblastí na severe Iraku, a to aj napriek tomu, že džihádisti sa vyhrážali postupom na irackú metropolu. Násilnosti v Bagdade sa však vystupňovali koncom septembra, čo vyvolalo veľké znepokojenie miestneho obyvateľstva. Reuters pripomenul, že iracký premiér Hajdar Abádí sa v stredu snažil Bagdadčanov upokojiť, že mesto je bezpečné, a tvrdil, že teroristi sa doň nedostanú.

Abádí je vo funkcii ešte len mesiac. Kľúčové posty v jeho vláde - ministerstvo vnútra a obrany - sú stále neobsadené kvôli sporom medzi hlavnými šiitskými a sunnitskými politickými stranami. IS sa od júna zmocnil veľkých častí územia Iraku i susednej Sýrie a vyhlásil tam rovnomenný kalifát. Sunnitskí militanti sú pri presadzovaní svojich cieľov takí násilní, že ich za to kritizuje aj teroristická sieť al-Káida. Jedným z hlavných terčov ich násilia sú menšiny: jezídovia, kresťania, šiiti a najnovšie aj sýrski Kurdi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu