Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

VIDEO V Kyjeve protestovali tisíce ľudí: Chcú zvrhnúť vládu, toto sú ich požiadavky

Pravý sektor demonštroval, ľudia tlieskali Zobraziť galériu (9)
Pravý sektor demonštroval, ľudia tlieskali (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prívrženci nacionalistickej bojovky Pravý sektor včera na ústrednom kyjevskom námestí Majdan usporiadali demonštráciu proti vládnej politike. Polícia odhadla počet demonštrantov na niekoľko stoviek, novinári na tisíc až 4000 osôb. Vodca Pravého sektoru Dmytro Jaroš podľa denníka Ukrajinská pravda žiada vypísanie referenda o nedôvere súčasnému parlamentu, vláde a prezidentovi. Navrhuje tiež vyhlásenie vojnového stavu a vypovedanie minských dohôd o mierovom urovnaní konfliktu s proruskými separatistami, úplnou blokádu povstaleckých území a povolenie dobrovoľníckych jednotiek.

Jaroš súčasne uisťuje, že nepomýšľa na násilné zvrhnutie súčasného režimu. "Nechceme destabilizovať situáciu v štáte využitím sily, pretože vieme, čo sú zbrane," povedal. Varoval, že by prípadný ozbrojený stret medzi Pravým sektorom a terajšou vládou mohol využiť ruský prezident Vladimir Putin. Pohrozil však akciami občianskej neposlušnosti, ak úrady neprestanú s prenasledovaním jeho organizácie.
 

Ohlásil tiež zámer začať od stredy vytvárať regionálne štáby pre organizáciu referenda o nedôvere voči existujúcemu režimu. Vláda, ktorá nastúpila po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča, bola podľa Jaroša obyčajnou zmenou mien, ale pomery v krajine sa nezmenili. "Sme organizovaná revolučná sila otvárajúca novú fázu ukrajinskej revolúcie," vyhlásil.
 
 
Demonštrácia trvala asi dve hodiny. Po Jarošovom vystúpení sa ľudia začali postupne rozchádzať, napísala agentúra Interfax a dodala, že akcia sa zaobišla bez incidentov. Na predchádzajúcu demonštráciu Pravého sektora v Kyjeve dorazila v nedeľu asi stovka ľudí. Pravý sektor podľa tlače disponuje dvoma bojovými jednotkami na fronte v Donbase na východe krajiny, ako aj niekoľkými ďalšími "náhradnými" jednotkami a výcvikovými strediskami po celej krajine.
 
 
Nedávno sa ozbrojenci z Pravého sektora dostali do ozbrojeného konfliktu s konkurenčným gangom a políciou v Mukačeve na západe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal niekoľko obetí na životoch. V pozadí vraj bol spor o výnosy z pašovania. Niekoľko strelcov zapojených do tohto incidentu sa údajne stále skrýva v karpatských horách.
 
 
Po konflikte v Mukačeve prezident Petro Porošenko vyhlásil, že všetky nezákonné ozbrojené formácie vytvorené politickými stranami je nevyhnutné odzbrojiť. Pravý sektor naopak požaduje prezidentovu demisiu.
 
Pravý sektor demonštroval, ľudia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)
 
Ultranacionalistická organizácie patrila k hnacím silám minuloročného prevratu v Kyjeve a výrazne sa angažovala pri obrane východnej Ukrajiny. Ale v minuloročných parlamentných voľbách Pravý sektor neuspel, strana s 2,3 percentami hlasov sa dostala pod päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do snemovne. Jediným jej zástupcom v snemovni sa stal Jaroš, ktorý zvíťazil v jednom z volebných okruhov, kde sa hlasovalo väčšinovým systémom.

Obe strany konfliktu sa naďalej obviňujú z porušovania prímeria 

Velenie ukrajinskej armády dnes v Kyjeve informovalo, že za posledných 24 hodín proruské jednotky na východe Ukrajiny zaútočili na pozície vládnych síl a civilné objekty až 80-krát. Polovica útokov sa odohrala v pondelok v čase medzi 18.00 h a polnocou.
 
Ako spresnila tlačová služba vládnej protiteroristickej operácie (ATO), proruskí separatisti útočili aj muníciou s kalibrom nad 120 milimetrov, ktorá má byť v súlade s mierovými dohodami podpísanými vo februári v Minsku stiahnutá z demarkačnej čiary. Protivládne sily ostreľovali pozície vládnej armády z tankov, mínometov, granátometov aj ručných zbraní. Informácie o prípadných obetiach na životoch či zranených nie sú zatiaľ k dispozícii.
 
Z porušenia prímeria obvinila dnes ukrajinskú armádu aj druhá strana konfliktu - vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informovalo, že vládne sily ostreľovali aj mesto Doneck, pričom zasiahli výškový bytový dom. Útok sa zaobišiel bez obetí, avšak došlo k materiálnym škodám. V dôsledku ostreľovania sa dnes bez elektriny ocitlo 13 obcí v DĽR, informovala agentúra RIA Novosti.
 
Agentúra UNIAN v noci nadnes informovala o správe pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v utorok konštatovala relatívne upokojenie situácie v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla však, že vo viacerých bodoch na demarkačnej čiare zaznamenala prítomnosť vojenskej techniky, ktorá podlieha mierovej dohode a mala byť odsunutá. Pozorovatelia priznali aj to, že nemali prístup na viacero miest, kde mala byť táto technika dislokovaná.
 
Viac o téme: UkrajinaPravý sektorDmytro Jaroš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu