Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Šéf ukrajinskej diplomacie upozornil: Udalosti z Mukačeva môžu ohroziť zrušenie víz do EÚ

Horiace policajné auto po útoku nacionalistov v Mukačeve Zobraziť galériu (2)
Horiace policajné auto po útoku nacionalistov v Mukačeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Sobotňajšie udalosti v Mukačeve môžu ohroziť vízovú liberalizáciu v relácii medzi Ukrajinou a Európskou úniou, upozornil dnes na pôde parlamentného výboru pre európsku integráciu v Kyjeve šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin.

Podľa jeho slov je v susedných krajinách, najmä v Maďarsku, ale aj na Slovensku, mnoho politikov, ktorí sa usilujú roztáčať túto otázku. Pozrite si médiá týchto krajín a uvidíte, povedal podľa Ukrajinskej pravdy Klimkin. V Európskej únii je prirodzene mnoho múdrych ľudí, ktorí si uvedomujú realitu. Ale u niektorých z nich sú na programe dňa iné záležitosti, mienil ukrajinský minister zahraničných vecí.

Podľa Klimkina sa Ukrajina v súvislosti so zrušením vízovej povinnosti ocitne na jeseň pod veľkým tlakom, pretože isté sily v EÚ budú hľadať nedostatky v súvislosti s pripravenosťou jeho krajiny. Ako je známe, pri prestrelke v športovom komplexe v Mukačeve na Zakarpatskej Ukrajine prišli v sobotu o život tri osoby a ďalšie utrpeli zranenia. Nielen v zahraničí, vrátane SR, mali tieto udalosti značný ohlas. Na samotnej Ukrajine viedli k odvolaniu kompletného vedenia colníkov v regióne z iniciatívy premiéra Arsenija Jaceňuka a k očakávanému odzbrojeniu všetkých nezákonne ozbrojených formácií z iniciatívy hlavy štátu prezidenta Petra Porošenka.

 

 

 

Situácia na Ukrajine sa mení: Zakarpatskú oblasť bude spravovať tento muž

Gubernátor Hennadij Moskal, ktorý doteraz stál na čele Luhanskej oblasti, čiastočne ovládnutej proruskými separatistami, sa má stať novým šéfom Zakarpatskej oblasti na opačnom, západnom konci Ukrajiny. Oznámili to dnes ukrajinská médiá s tým, že oficiálne vymenovanie má nasledovať do konca týždňa.

Ruské médiá už berú Moskalovo nové poverenie nastoliť poriadok v Zakarpatsku za hotovú vec. Podľa Moskalovho zástupcu sa na tom vraj už v utorok dohodla ukrajinská rada národnej bezpečnosti. Zatiaľ nie je jasné, kto Moskala, často fotografovaného v poľnej uniforme, nahradí na čele Luhanskej oblasti.

Moskal pôsobil v bezpečnostných zložkách od roku 1973, z inšpektora sa vypracoval až do kresla námestníka ministra vnútra a hodnosti policajného generálporučíka. V Zakarpatsku bol oblastným policajným náčelníkom v polovici 90. rokov, posledných desať rokov však pôsobil na východe krajiny, kde podľa tlače tiež musel zápasiť s pašovaním, ktoré je spolu s korupciou považované za hlavný problém Zakarpatska, a to aj kvôli prepojeniu s miestnymi politickými elitami.

Závažnosť situácie poodhalil víkendový incident pri Mukačeve, kde v prestrelkách medzi ozbrojencami z pravičiarského Pravého sektora, údajnými banditami spriaznenými s miestnym poslancom a policajtov zahynuli traja ľudia a desiatka ďalších utrpela zranenia. V pozadí sporu vraj bolo práve prerozdeľovanie sfér vplyvu a ziskov z pašovania.

Šéf ukrajinskej diplomacie upozornil:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu