Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruská reakcia na sankcie: Môžu zhabať majetok krajín, ktoré ich uvalili

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský parlament dnes predbežne schválil návrh zákona o odškodnení tých, ktorých sa dotkli sankcie Západu. Zákon tiež umožňuje vláde zhabať v Rusku majetky krajín, ktoré tieto sankcie uvalili, informovala tlačová agentúra AP.

V nezvyčajne nejednotnom hlasovaní dnes provládna strana Jednotné Rusko presadila kompenzácie 233 hlasmi napriek nesúhlasu opozície, ktorá sa 202 hlasmi vyslovila proti. Opozícia zvyčajne hlasuje zhodne s dominantnou parlamentnou stranou, pripomenula AP. Autori návrhu zákona podľa nej dokonca odložili hlasovanie, pôvodne plánované na utorok, v snahe získať si súhlas opozície. Tá považuje kompenzácie za "amorálne", pretože sa ukázalo, že majetkové práva niektorých jednotlivcov, ktorí majú blízko k moci, sú dôležitejšie ako práva radových občanov, konštatoval vo svojom vystúpení komunistický poslanec Nikolaj Kolomejcev.

Minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uľukajev predtým v parlamente povedal, že zákon bude kontraproduktívny, pretože pomôže poistiť majetok Rusov v zahraničí a tým podnieti únik kapitálu z krajiny. Návrh zákona čakajú ešte dve hlasovania a pred konečným schválením môže byť pozmenený.

Zákon umožní jednotlivcom, ktorým bol v dôsledku sankcií voči Rusku zhabaný majetok v zahraničí, získať odškodnenie zo štátneho rozpočtu. Návrh predložili parlamentu už v apríli, bol však stiahnutý po tom, ako ho vláda v obežníku skritizovala, že je v rozpore s medzinárodným právom a ruskou ústavou. Vláda zmenila názor a návrh v septembri znova dostal parlamentu po tom, ako talianske orgány skonfiškovali majetok Putinovho dlhoročného spojenca, ruského podnikateľa Arkadija Rotenberga v hodnote asi 40 miliónov dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu