Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Starostu Charkova postrelili snajperi, bojuje o život: Členovia OBSE sú vojnoví zajatci!

Hennadij Kernes Zobraziť galériu (2)
Hennadij Kernes (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Na starostu druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov spáchali v pondelok atentát. Hennadija Kernesa postrelili do chrbta a jeho stav je vážny. Lekári ho operovali a teraz bojuje o holý život.

Primátor východoukrajinského mesta Charkov Hennadij Kernes sa dnes stal terčom pokusu o atentát. Ako informovala jeho hovorkyňa Tatiana Gruzinskaja, starostu momentálne operujú. "Lekári bojujú o jeho život," povedala. Podľa ukrajinských médií Kernesa postrelili neznámi páchatelia, keď si bol ráno zabehať. Streľba sa udiala deň po násilných stretoch medzi separatistami a nacionalistami, pri ktorých utrpelo 14 ľudí zranenia.

Polícia prípad začala vyšetrovať, ale zatiaľ ho nijako nekvalifikovala. Informované zdroje pripúšťajú, že motívom pokusu o atentát mohla byť snaha destabilizovať situáciu v Charkove, kde sa Kernes snažil zabrániť proruským separatistom v uskutočnení scenára, aký v posledných týždňoch zažívajú mnohé mestá na východe Ukrajiny, kde protivládni aktivisti obsadzujú vládne alebo policajné budovy a snažia sa presadiť referendum o federalizácii Ukrajiny. 

Podľa agentúrnych zdrojov strelec strieľal v okamihu, keď mu bol Kernes obrátený chrbtom. Agentúra UNIAN spresnila, že v čase útoku sa Kernes venoval bežeckému tréningu. Podľa zdrojov ukrajinskej tajnej služby na Kernesa vystrelili zo snajperskej pušky typu Dragunov. Kernesov námestník Jurij Sapronov podľa agentúry UNIAN na svojej facebookovej stránke napísal, že charkovský primátor má zasiahnuté pľúca a pečeň. Tlačová služba charkovskej radnice zasa uviedla, že životne dôležité orgány Kernes zasiahnuté nemá.

Hennadij Kernes
Zobraziť galériu (2)
Hennadij Kernes  (Zdroj: Twitter)

Primátora ihneď previezli do nemocnice, kde sa podroboval operácii. Charkovská radnica vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že lekári bojujú o Kernesov život.

Kernes 17. marca informoval médiá o vyhrážkach, ktoré dostáva on i jeho rodina vrátane jeho detí. Z rozpútania tejto kampane obvinil bývalého gubernátora Charkovskej oblasti Arsena Avakova, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu ministra vnútra.

Niekoľko dní pred tým charkovský súd Kernesovi nariadil domáce väzenie v čase od 21.00 h do 07.00 h. Opatrenie, ktoré malo platiť dva mesiace, je súčasťou vyšetrovania podozrenia, že Kernes sa podieľal na zosnovaní únosov, mučení a bití ľudí. Samotný Kernes obvinenia odmietol a uviedol, že týmto spôsobom si s ním Avakov vybavuje účty.

Charkov bol začiatkom marca jedným z východoukrajinských miest, kde prívrženci federalizácie Ukrajiny rozpútali protivládne nepokoje. Protesty sa tam podarilo potlačiť, ale rozšírili sa aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, či najnovšie Kosťantynivky, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad regiónom spustila pred dvoma týždňami protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu.

Kernes podporoval Janukovyča

Kernes bol veľkým podporovateľom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Aj keď bol spočiatku tvrdo proti protestom na kyjevskom Majdane, po zvrhnutí prezidenta zmenil postoj v snahe udržať si primátorský post, napísal Kyiv Post. Charkov bol začiatkom marca jedným z východoukrajinských miest, kde prívrženci federalizácie rozpútali protivládne nepokoje.

Protesty sa síce podarilo potlačiť, no v nedeľu prišlo v meste k ďalším násilným stretom medzi separatistami a nacionalistami, pri ktorých utrpelo zranenia štrnásť ľudí.

Obama: USA uvalia ďalšie sankcie na Rusko

Spojené štáty v súvislosti s ukrajinskou krízou uvalia ďalšie sankcie na Rusko, ktoré postihnú jednotlivcov i firmy, povedal dnes americký prezident Barack Obama. Očakáva sa, že po tomto kroku Washingtonu budú nasledovať aj ďalšie samostatné sankcie Európskej únie, uviedla tlačová agentúra Reuters. Obama vo filipínskej Manile, kde končí svoje ázijské turné, vysvetlil, že USA a ich spojenci zvažujú tiež následnú fázu ďalších sankcií, určených takým oblastiam ekonomiky, ako sú bankovníctvo a zbrojársky priemysel.

Washington cez víkend informoval, že nové sankcie postihnú jednotlivcov a spoločnosti, blízke ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Nové obmedzenia by mali byť uvalené na exporty s vyspelou technológiou v ruskom vojenskom priemysle. Spojené štáty obviňujú Rusko, že nedodržalo dohodu o zmiernení napätia na východnej Ukrajine, kde sa provládni ruskí separatisti zmocnili desiatok vládnych budov.

 

"Primátor" Slovjanska chce členov misie OBSE vymeniť za svojho námestníka

Samozvaný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes vyhlásil, že členov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) proruské sily v meste naďalej považujú za "vojnových zajatcov".

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Ponomariov na dnešnom stretnutí s novinármi uviedol, že pozorovateľov OBSE chcú vymeniť za svojich zajatých ľudí, vrátane námestníka samozvaného primátora Igora Perepačajenka.

Perepačajenka zatkla ukrajinská tajná služba na letisku v Donecku, keď sa nedávno vracal z nakrúcania politickej diskusnej relácie v Moskve.  "V rukách junty je celý rad našich ľudí. Ak bude taká možnosť, sme pripravení na výmenu," dodal Ponomariov, ktorý odmietol uviesť podrobnosti o nedeľných rokovaniach o prepustení členov misie OBSE.

Po rokovaniach proruskí separatisti súhlasili s prepustením chronicky chorého Švéda, ktorý sa lieči na cukrovku. Podľa Ponomariova prepustili už aj jedného z vodičov, občana Ukrajiny.
      Nemenovaný zdroj v radoch separatistov dnes podľa RIA Novosti spresnil, že Švéda prepustili nielen kvôli chorobe, ale aj pre to, že Švédsko nie je členom NATO, ako aj pre to, aby proruské orgány mesta ukázali "svoje dobré zámery a schopnosť dohodnúť sa".

Poslanec ukrajinského parlamentu a kandidát na prezidenta Jurij Cariov, ktorý bol sprostredkovateľom na spomínanom vyjednávaní, v nedeľu uviedol, že chce žiadať OBSE, aby vyvinula tlak na kyjevskú vládu a dosiahla  prepustenie zadržiavaných proruských aktivistov. Dodal, že túto klauzulu obsahujú aj dohody podpísané 17. apríla v Ženeve Ukrajinou, Ruskom, USA a EÚ.
      Samotná OBSE o piatkovom incidente na Ukrajine vyhlásila, že protirečí duchu ženevskej dohody. Vo vyhlásení OBSE sa zdôrazňuje, že zadržanie neozbrojených členov misie OBSE a predstaviteľov ukrajinského ministerstva obrany je neprípustné.

OBSE súčasne ocenila snahy všetkých aktérov vyjednávaní o prepustení členov misie, pričom obzvlásť vyzdvihla rolu Ruska. Predseda OBSE, švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, vyslovil nádej, že práve "pozitívna rola Ruska v tomto procese a signály z jej strany o podpore snáh smerujúcich k oslobodeniu bez odkladu privedú v pokroku v tomto procese".
      Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali v piatok autobus, v ktorom sa viezlo osem pozorovateľov OBSE, päť ukrajinských vojakov a vodič. V skupine boli štyria nemeckí pozorovatelia a po jednom z Česka, Poľska, Švédska a Dánska. Proruskí povstalci v Slovjansku sa čoraz viac uchyľujú k bratiu rukojemníkov, keďže sa snažia upevniť si moc na východe štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu