Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kiska: Vládna väčšina nemá záujem zverejniť zoznam ľudí z emisnej kauzy

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna väčšina v parlamente nemá záujem, aby sa verejnosť dozvedela, kto je na zozname osôb z emisnej kauzy. Tvrdí to prezidentský kandidát Andrej Kiska. Podľa neho to dokazuje dnešné hlasovanie v Národnej rade SR, pri ktorom poslanci odmietli návrh Pavla Freša (SDKÚ-DS), aby parlament zaviazal vládu sprístupniť zoznam z emisnej kauzy.

Frešo chcel touto cestou zistiť, "kto sa nabalil na emisiách" za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2009". Podľa jeho slov by mohli byť na zozname aj blízke rodinné mená niektorých členov vtedajšej vlády. Kiska nedávno žiadal premiéra a prezidentského kandidáta Roberta Fica, aby potvrdil alebo vyvrátil existenciu zoznamu a tiež, aby povedal, či sú na zozname osoby blízke Smeru-SD.

"Považujem za neprijateľné odopierať občanom právo na informáciu o osobách, ktoré sa obohatili na obchode, v ktorom štát prišiel o 47 miliónov eur," uviedol dnes Kiska. Pripomenul, že Fico pred časom povedal, že chce, aby bol zoznam zverejnený. Poukázal na to, že premiér však doteraz neurobil nič, aby sa ľudia dozvedeli pravdu. "Neurobil nič, aby vyvrátil podozrenia, že na zozname sú osoby blízke vládnej strane," uviedol Kiska. Fico podľa neho vie o tomto obchode "oveľa viac, ako tvrdí".

Vysvetlenie podľa Kisku dlhujú občanom aj tí poslanci parlamentu, ktorí dnes odmietli zverejnenie zoznamu. "Asistujú v zahmlievacej taktike, za ktorú sa od zverejnenia mojej výzvy schovávajú predseda vlády aj minister vnútra," dodal Kiska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu