Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Palec hore: Planéta Zem má prvý štát, ktorý žije iba z obnoviteľných zdrojov!

(Zdroj: Facebook)

SAN JOSÉ – Aj taký malý štát, akým je Kostarika, sa môže pochváliť určitým svetovým prvenstvom. Nejde pritom o nejakú hlúposť, práve naopak. Obyvatelia Kostariky nám tento rok dokázali, že v ekologickom prístupe k získavaniu energie je budúcnosť ľudstva. Od prvého januára totiž získavajú energiu pre všetkých iba z obnoviteľných zdrojov!

Podľa Kostarického elektrického inštitútu (ICE), vodné a geotermálne elektrárne úplne nahradili akýkoľvek iný spôsob získavania energie. Vďaka prajúcemu počasiu, čiže dostačujúcemu množstvu dažďovej vody, sú schopní vyrábať dosť energie pre všetkých: „V týchto podmienkach a s doteraz nahromadenými rezervami, ICE odhaduje, že aj v druhom kvartáli bude klesajúci trend cien pre spotrebiteľov.“

Kostarika dlhodobo dosahuje vynikajúce výsledky v oblasti účinnej, čistej a lacnej výrobe energie, v Latinskej Amerika v tomto smere stojí na druhej priečke. Miera pokrytia domácností je 99,4 percenta, niektoré regióny majú najnižšiu cenu elektriky vôbec. Podľa medzinárodných inštitúcii, 250kWh dokáže uspokojiť domácnosti s nízkou a strednou mesačnou spotrebou, a to za približne 7 percent minimálnej mzdy.

Až 80 percent elektriny získava Kostarika z vodných elektrární, v obdobiach sucha však v minulosti musela krajina využiť aj palivo. Avšak už v roku 2010 vysvitlo, že 13 percent Latinskej Ameriky využíva energiu z geotermálnych zdrojov. V minulom roku vláda schválila investíciu vo výške 958 miliónov dolárov, ktoré získajú z japonských aj európskych zdrojov, na výstavbu geotermálnej elektrárne.

Japonská medzinárodná agentúra pre spoluprácu a Európska investičná banka by sa mali podieľať aj na ďalšom projekte. Jedna elektráreň by tak mala stáť v Guanacaste v blízkosti Rincón de la Vieja, druhá by sa mala dobudovať o pár rokov. Očakáva sa, že celkovo štyri geotermálne elektrárne v budúcnosti by mali vyprodukovať elektrinu v hodnote 5 centov za kWh.

Pilotný projekt prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku sa plánuje v Košickej kotline, vybudovať by ho mali Teplárne Košice v spolupráci so Slovenským plynárenským priemyslom. Zásobovať teplom by mala 11-tisíc domácností, teda 40 percent košických bytov. Elektráreň by bola schopná vyprodukovať 3,5 MW, avšak v tejto fáze plánovania je projekt už od roku 1990.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu