Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Obetavé činy záchranárov: Dennodenne v nasadení kvôli životom!

Mária Hanzelová a Jaroslav Huřík Zobraziť galériu (4)
Mária Hanzelová a Jaroslav Huřík (Zdroj: Foto: záchranári, MH)

BRATISLAVA - Dennodenne sú v plnom nasadení a v pohotovosti. Obetovanie sa a pomoc patrí k ich náplni práce. Záchranári sú tí, ktorí ako prví prídu na miesto nešťastia a pomáhajú v sekundách, ktoré často rozhodujú o živote. Ich práca je v úzadí, no rozhodne je neoceniteľná. Mária Hanzelová je jedna z mnohých, ktorí si zaslúžia pozornosť. Vďaka obetavej práci, ktorá je viac poslaním, telefonicky pomohla 36-ročnému oteckovi priviesť na svet krásneho synčeka.

Mamička (32) z obce Párnica v okrese Dolný Kubín začala pociťovať pôrodné bolesti. S manželom čakali už druhé dieťatko. Nasadli teda rýchlo do auta a vybrali sa do pôrodnice. Tam už však nedošli. Na mamičku prišli ukrutné bolesti v podobe kontrakcií, zúfalý manžel sa zachoval ako správny muž činu.

Neostávalo mu nič iné len auto, v ktorom bola aj ich prvorodená dvojročná dcérka, odstaviť a zmocniť sa funkcie pôrodníka. Okamžite zavolal na tiesňovú linku Operačného strediska Žilinského kraja, kde mu dvihla Mária Hanzelová. Operátorka neváhala a okamžite začala byť budúcim dvojnásobným rodičom nápomocná. Mamičku telefonicky osem minút upokojovala a oteckovi radila, čo má robiť a ako presne postupovať pri pôrode. Na miesto v tom čase smerovala aj vyslaná sanitka. Keď dorazili, dieťatko už bolo na svete.

Mária Hanzelová
Zobraziť galériu (4)
Mária Hanzelová  (Zdroj: Foto: MH)

Našťastie, išlo všetko veľmi hladko a pôrod prebehol bez komplikácií. Šťastná mamička priviedla po niekoľkých kontrakciách na svet krásneho chlapčeka na prednom sedadle auta. Podľa rád operátorky otecko zabalil dieťatko do uteráka a podviazal popočníkovú šnúru. Chlapček zaplakal a práve dorazili na miesto záchranári. Vysilenú mamičku s dieťatkom previezli do nemocnice v Martine.

Po úspešnom pôrode neskrýval šťastný otec dojatie z toho, že si sám priviedol na svet synčeka. Úsmevy na tvárach mali aj záchranári, ktorí prišli sanitkou. Vďaka rodičov patrila predovšetkým operátorke Márii, ktorá celý pôrod úspešne po telefóne viedla. "Takéto situácie nezažívame každý deň, aj tento prípad je dôkazom toho, že naša práca má zmysel," povedala. 

Prípad rodičov z Párnice je príkladom výnimočnej práce záchranárov. Stoja pri človeku vždy, keď ide o život. A je jedno, z ktorej strany sa na to pozrieme. 

Obetavé činy záchranárov: Dennodenne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Falck)

Dennodenne zachraňujú životy, darovali vlastnú krv

Medzi záchranármi sa ťažko hľadá skutok, ktorý si zaslúži pozornosť, pretože tú si zaslúži každý jeden. Záchranári v teréne zachraňujú životy každý deň a nepovažujú to za výnimočnosť. 

Skupina záchranárov spoločnosti Falck Záchranná, a.s. darovala začiatkom decembra krv na transfúznej stanici Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Väčšina z jedenástich záchranárov darovala krv po prvý raz, boli však medzi nimi aj viacnásobní darcovia. Najvzácnejšiu tekutinu sa pritom záchranári zo staníc Handlová, Trnava, Malé Ostratice, Prievidza a Bojnice rozhodli darovať spontánne.

Obetavé činy záchranárov: Dennodenne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Falck)

"Ich nápad darovať krv sme prijali s veľkým porozumením. Toto darcovstvo je o to vzácnejšie, že práve oni každý deň bojujú o životy iných a napriek tejto pomoci ponúkli ďalšiu," uviedla hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková - Krčová. "Krv stále chýba a verím, že naša krv pomôže všetkým, ktorí ju potrebujú," povedal Jaroslav Huřík zo stanice RZP Handlová a dodal: "Dúfam, že sme inšpirovali ďalších kolegov."

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu