Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Rodičom ťažko chorej dcéry prišla zdrvujúca správa: Myslela som si, že zošaliem

Želka sa nedokáže udržať na nohách Zobraziť galériu (3)
Želka sa nedokáže udržať na nohách (Zdroj: Želmíra Cibuľová)

KLENOVEC – Niekto sníva o kúpe nového auta, iný sa nemá ani kde poriadne okúpať. Taká je realita rodičov z Klenovca, ktorí sa starajú o svoju ťažko chorú dcéru so sklerózou multiplex.

Príbeh Želmíry Cibuľovej je čitateľom Topiek známy už dávnejšie. Mnohí z vás rodine v núdzi nezištne pomohli, za čo sú všetci jej členovia veľmi vďační. Teraz nám do redakcie napísala mama Želmíry, ktorej stav sa zhoršil natoľko, že sa takmer po každom jedle dusí. „Dcérka so sklerózou multiplex je už ležiaca. Synovia už majú svoje vlastné rodiny a majú tiež čo robiť, aby ich uživili. Jeden sa stará o dve školopovinné deti sám a aj jemu musím pri výchove detí pomáhať. Druhý má tiež veľmi ťažko postihnutého synčeka s mozgovou obrnou a 6 ďalšími diagnózami, takže sa o dcéru starám sama s pomocou môjho exmanžela, ale aj on je ťažko chorý .Trápime sa, ako sa dá a ako len vieme a môžeme,“ opísala mama Želmíry a stará mama niekoľkých detí.

FOTO Rodičom ťažko chorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Želmíra Cibuľová)

„Pomaličky nám, žiaľ, odchádza všetko, čo máme v dome. Od maličkostí až po nábytok, ale aj na dome, lebo pred niekoľkými rokmi som si vzala úver na dom, ktorý má viac než 100 rokov a neustále sa niečo kazí,“ hovorí pani Cibuľová a uvádza,  že silný vietor pri búrke odtrhol temer štvrtinu zo starej strešnej krytiny a strechu museli látať.

Pred 6 rokmi rodina požiadala o rekonštrukciu kúpeľne, ktorá bola len provizórna a opravu sčasti zaplatila Sociálna poisťovňa. Kvôli zvyšnej sume sa však Cibuľovci museli zadlžiť. Po rokoch však v kúpeľni odišlo takmer všetko, čo tam namontovali, pretože to nebolo kvalitné. Dcérku musia kúpať denne, pretože nosí plienky. Museli teda kúpiť novú vaňu, čo im výrazne zasiahlo do rozpočtu.

Všetko si musia vyriešiť sami

„Kúpeľňa nám kompletne odchádza a Želka potrebuje stále viac opatery. My dvaja sme už starí a nevládzeme,“ ťažká sa pani Cibuľová, ktorá požiadala znova o finančný príspevok. „Bolo mi však povedané, že hoci už prešlo 6 rokov, nemá dcérka nárok na opravu a ani na vaňu a aby som si pýtala lôžko s vaňou cez zdravotné potreby. Napísala som teda žiadosť a prišla nám odpoveď, že nám ju síce dajú, ale že musíme zaplatiť plnú sumu a to je 2 999 eur,“ spomína zúfalá pani Cibuľová, ktorá si v tej chvíli pomyslela, že zošalie.

FOTO Rodičom ťažko chorej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Želmíra Cibuľová)

„Všetky naše peniaze idú na jej lieky a zdravotné potreby. O strave ani nehovorím,“ dodáva. „Aj keď sa snažím, ako len viem a môžem, som taká bezradná, že neviem, na koho by som sa obrátila o pomoc,“ napísala do redakcie Topiek pani Cibuľová, pre ktorú je kúpa novej vane nedostupná. „Aby ste boli v obraze, v akom stave je teraz Želka, posielam vám niekoľko fotografií Želky,“ doplnila Želkina mama s veľkou prosbou o pomoc.

Akúkoľvek pomoc Želmíre môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Želmíra Cibuľová

Mobilný telefón: 0902 889 539

E-mail: cpri@centrum.sk

Číslo účtu: SK34 0200 0000 0013 4186 3773

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Viac o téme: Želmíra Cibuľová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu