Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mama Natálku (3) nemohla poslať do škôlky: Niekedy už diagnózu psychicky nezvládame

Natálka rastie ako z vody Zobraziť galériu (6)
Natálka rastie ako z vody (Zdroj: Martina Kováliková)

BREZOVICA – Natálka má od narodenia problém s ľavou rúčkou. Hoci pre ňu jej rodina robí maximum, liečba je veľmi náročná. Kvôli zdravotným problémom dokonca nemohla nastúpiť do škôlky, hoci je veľmi šikovná.

S cvičením Vojtovej metódy sa trápime každý deň. Cvičíme trikrát denne, rúčku každý deň masírujeme vibračným prístrojom, zohrievame, natierame hrejivými mastičkami. Teraz si pomáhame už aj elektrostimuláciou. Okrem toho skúšame do rúčky vkladať akékoľvek predmety, vibračné hračky, činky, hovorí mama trojročného dievčatka s anjelskými vlasmi a úsmevom. Ale rúčka stále neposlúcha, aj keď ju Natálka používa.

Mama Natálku (3) nemohla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martina Kováliková)

Hračku si uchopí len palcom, ostatnými prštekmi ju iba pridrží, a to najmä dlaňou. Štyri prsty na ľavej rúčke stále nevie zavrieť do dlane, sú veľmi slabučké, opisuje smutne Martina Kováliková, mama dievčatka. Rodičia si mysleli, že do roka sa Natálkin stav zlepší, ale nestalo sa tak.

Mama Natálku (3) nemohla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martina Kováliková)

Boli sme už šesťkrát na rehabilitačnom pobyte v Martine, dvakrát v Tetise v Dunajskej Lužnej, jedenkrát v Harmony v Bratislave a raz už aj v Adeli centre v Piešťanoch. Okrem toho chodíme raz za dva mesiace na rehabilitáciu do Olomouca. Každý týždeň sa Natálke pichá Cerebrolysin,vysvetľuje.

Mama Natálku (3) nemohla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martina Kováliková)

Natálka sa trápi s diagnózou paréza brachiálneho plexu, čo znamená, že sa jej rúčka pravdepodobne poškodila pri pôrode. „Niekto povie, že je to diagnóza veľkých detí, lenže Natálka mala 3 kilogramy, keď sa narodila. Alebo, že je to následok ťažkého pôrodu, lenže neviem nič o tom, že by som mala ťažký pôrod. Narodila sa v pondelok a až v stredu mi oznámili, že má parézu ľavej rúčky, že je to možno prechodné, spomína mladá mama, ktorá by chcela Natálku poslať do škôlky a vychovávať ju ako iné zdravé dieťa.

Mama Natálku (3) nemohla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martina Kováliková)

Cvičenie, ktoré musí Natálka denne absolvovať, si vyžaduje veľkú dávku energie. A nielen fyzickej.  Je to strašné. Niekedy už psychicky Vojtovku nezvládam, keď vidím Natálku v dobrej nálade, ako sa hrá a musím ju vyrušiť kvôli cvičeniu, pri ktorom plače.  hovorí mama, ktorá sa za svoju dcérku každý deň modlí, aby sa uzdravila. S jednou rukou je totiž život oveľa ťažší, navyše, dievčatko sa mohlo narodiť bez zdravotných komplikácií.

Mama Natálku (3) nemohla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martina Kováliková)

Aj keď je to niekedy ťažké, musíme cvičiť, musíme ďalej rehabilitovať. Veľmi radi by sme šli znovu do Adeli centra v Piešťanoch alebo do Renony. Teraz pôjdeme znovu do Dunajskej Lužnej. O dva mesiace znovu do Olomouca. Chceli by sme ísť aj do Kováčovej.  A všetko je to finančne náročné. Preto vopred ďakujeme z celého srdca každému, kto sa rozhodne nám pomôcť, či už modlitbou alebo finančne, napísala na záver Martina, ktorá sa prostredníctvom Topiek rozhodla požiadať o akúkoľvek pomoc pre svoju dcérku, ktorá rastie ako z vody.

Akúkoľvek pomoc Natálke môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Kontakt:

Martina Kováliková, Brezová 138, 028 01 Brezovica

Telefón: 0940 718 362

E-mail: martinakovalikova2@gmail.com

Číslo účtu: 0322564837/0900

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Viac o téme: Martina KoválikováNatálka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu