Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mama chorej Laury o našom zdravotníctve: Už šesť rokov nám hádžu polená pod nohy

Laura má nárok len na 16-eurový príspevok mesačne Zobraziť galériu (2)
Laura má nárok len na 16-eurový príspevok mesačne (Zdroj: Soňa Lukáčová)

BRATISLAVA - Dnes už šesťročná Laura pri pôrode takmer zomrela, no lekárom sa ju podarilo oživiť. Napriek tomu mama dievčatka hovorí, že rodine zničili život a ťahanice so slovenským zdravotníctvom u nej vyvolávajú len smiech cez slzy.

„Vždy, keď si pomyslím, aké by to bolo, keby sa mi narodilo zdravé dieťa, plačem. Aj teraz. Nie je to plač rozmaznaného človeka, ktorému zobrali hračku, alebo človeka, ktorého niečo bolí, sú to slzy a vzlyky matky, ktorá nemôže pomôcť svojmu dieťaťu, ani keď vidí, ako mu bolo ublížené,“ trápi sa Soňa Lukáčová, matka Laurinky, ktorá má ochrnutú pravú rúčku.

Laurina mama mala veľmi komplikovaný pôrod, pri ktorom sa jej dcérka takmer zadusila pupočnou šnúrou omotanou okolo krku. Lekári jej neurobili cisársky rez, lebo nemali k dispozícii anesteziológa, hoci Laura vážila až päť kilogramov. Odvtedy je dievčatko pravidelnou pacientkou rehabilitačných centier. Žiaľ, na jej liečbu rodina nemala dosť peňazí, a tak si vzali pôžičky. „Boli sme hlúpi a naivní, keď sme si brali pôžičky, aby sme mohli dcérke zaplatiť rehabilitácie, liečbu a operáciu. Ale u nás v zdravotníctve je to tak,“ sťažuje sa pani Lukáčová a vysvetľuje, že „ak ste dlhodobo chorý alebo nebodaj zdravotne ťažko postihnutý, tak ste len príťaž tohto systému. Táto situácia vyvoláva smiech cez slzy.“

Mama chorej Laury o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Soňa Lukáčová)

Nemôžeme cestovať MHD

Keď mala Laura tri roky, dostala preukaz ZŤP-s. „Na rovinu nám skvelá pani na úrade povedala, že do dcérkiných šiestich rokov je nám ten preukaz k ničomu. Dokonca sme nevybavili ani kartičku ZŤP na auto, keďže malá sa môže prepravovať v MHD. Nevadí, že s ňou chodíme trikrát do týždňa cvičiť a veľmi by nám tá karta pomohla,“ spomína.

„Tento mesiac mala Laurinka šesť rôčkov. Boli sme na sociálnom úrade a čo som sa nedozvedela? Ten preukaz je nám aj naďalej nanič,“ hovorí pani Lukáčová a spresňuje, že by musela dať v práci výpoveď, aby mala po vybavení papierovačiek nárok na 200 eur mesačne. Keďže nosí Laurinka dlahu,  má nárok len na 16 eur mesačne na oblečenie.

Boj na celý život

 „Teraz sme práve na rehabilitačnom pobyte. Sme tu s ďalšími detičkami a ich rodičmi, ktorí nemali to šťastie a nebolo im dožičené to najhlavnejšie - zdravie. Nikto to nedá najavo, no každý sa poteší, ak mu ponúknu pomoc. Možno aj odmietne, ale určite mu dobre padne, že niekomu nie je jeho osud ľahostajný,“ priznáva Laurina mama, ktorá sa touto cestou rozhodla súcitných ľudí poprosiť o pomoc. „Kým Laurinka rastie, ešte sa jej dá pomôcť, ale potrebuje neustály servis terapií, cvičenia a rehabilitácií. Dcérka bude musieť cvičiť celý život, ale šancu na efektívnu pomoc má len teraz. Za každý dar a každé euro zo srdca ďakujeme,“ dodala.

Akúkoľvek pomoc Laure môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

E-mail: lukacova.sona@zoznam.sk

Telefón: 0949 717 334

Číslo účtu: 1109153013/8410

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Viac o téme: Laura Lukáčová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu