Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Cestovanie v MHD je pre nás nočná mora: Za všetko môže vážna diagnóza Alexa (6)

Alexov stav je nevyspytateľný Zobraziť galériu (4)
Alexov stav je nevyspytateľný (Zdroj: Mária Richterová)

ŽILINA - Keď mama s Alexom cestuje v MHD, chlapček ťahá spolucestujúcich za vlasy, je hlučný a vykrikuje. Netušia, čo je pravou príčinou jeho správania a preto mu často nadávajú za to, aký je nevychovaný. Dokonca by ho neváhali aj vyfackať.

Mária Richterová je slobodná mama 6-ročného Alexa. Celú ťarchu zodpovednosti za dieťa by dokázala zvládať bez pomoci, keby sa chlapček nenarodil s detskou mozgovou obrnou, srdcovou vadou, epilepsiou a vážnymi poruchami správania. Aby mama zložitú situáciu mohla zvládnuť, musí s Alexom neustále chodiť po lekároch a na liečenia. A keďže nemá auto, je nútená cestovať MHD. Má to však háčik.

FOTO Cestovanie v MHD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Mária Richterová)

Chlapec cestovanie MHD nezvláda a spolucestujúcich obťažuje. Za takých okolností sa Alexovej mame ľuďom ťažko vysvetľuje, prečo sa jej syn správa neprimerane a nevychovane. Nevedia, že za všetko môže jeho zdravotný stav a dostáva sa s okolím do konfliktov. Navyše, Alex môže kedykoľvek dostať epileptický záchvat.

Otec ho opustil

„Som na všetko úplne sama, otec sa o synčeka veľmi nezaujíma. Býva s ním len raz za mesiac a niekedy aj menej. Nezavolá mu ani vtedy, keď má narodeniny, meniny alebo keď sú Vianoce. Preňho je všetko vybavené tým, že zaplatí výživné,“ vysvetľuje pani Richterová, ktorá so synom pravidelne cestuje mestskou hromadnou dopravou.

FOTO Cestovanie v MHD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Mária Richterová)

„MHD sa prepravujeme stále. Alex chodí do škôlky, ktorá nie je  v mieste nášho trvalého bydliska, pretože navštevuje špeciálnu škôlku. Pravidelne navštevujeme neurológa, logopéda a psychológa,“ opisuje slobodná mama, ktorá sa počas cestovania MHD nedokáže vyhnúť nepríjemnostiam.

FOTO Cestovanie v MHD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Mária Richterová)

„Do práce pri ňom nemôžem ísť, pretože sa mi oňho nemá kto postarať. Poberám opatrovateľský príspevok a bývam s mamou, ktorá je na invalidnom dôchodku, má problémy sama so sebou a nemôžem sa na ňu spoľahnúť. Otec mi zomrel ešte v detstve,“ zdôverila sa so svojím osudom pani Richterová, ktorá sníva o vlastnom aute. Ak sa jej podarí našetriť s pomocou dobrých ľudí dostatok peňazí, život mladej slobodnej mamy sa aj napriek zdravotnému stavu Alexa dostane do nových koľají. Keď chcete aj vy prispieť aspoň malým dielom k veľkej radosti, môžete tak urobiť aj prostredníctvom darcovského portálu Ľudiaľuďom.sk.

Alexovi môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

Mária Richterová

Telefónny kontakt: 02/35035035

Email: info@ludialudom.sk

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

 

Viac o téme: AlexMária Richterová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu