Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kniha na týždeň: Café Hyena - Plán odprevádzania

Jana Beňová - Café Hyena
Jana Beňová - Café Hyena (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kto raz čítal knihu Jany Beňovej, už nikdy si ju nepomýli s inou autorkou. Jej knihy sú výpoveďou o živote, súčasnosti, nie takej ďalekej minulosti, o ľuďoch a ich vzťahoch a o vzťahoch ľudí k sebe samým. Jej knihy sú autentickou hrou.

Kniha Café Hyena s podtitulom Plán odprevádzania je v poradí šiesta kniha Jany Beňovej. Už v úvode nás autorka vťahuje do Petržalky a opisuje jej reálie, trpkovtipné charaktery petržalských obyvateľov, oboznamuje čitateľa s charaktermi hlavných postáv – Elzy a Iana, ale aj inými, reálnymi i surreálnymi postavami. Dostávame obraz malého, no o to zväzujúcejšieho bludiska, z ktorého niet úniku. Postavy tohto bludiska si však na svoj priestor zvykajú a únik nehľadajú, nepotrebujú.

„To je taký príbeh, málo sa v ňom hovorí a veľa smúti,“ hovorí Elza v románe. Beňová týmito slovami dostatočne definovala i Café Hyenu. O Café Hyena nehovoríme ako o slede udalostí, ktoré majú svoj začiatok, stred a koniec. Hovoríme o ňom ako o príbehu, ktorý má svoje fragmenty, okamihy a pocity. Dej sa vyznačuje špecifickou kauzalitou i kompozíciou. Je rozčlenený na pätnásť častí, z ktorých okrem priestoru vytušíme i plynúci čas (Detstvo, Mladosť, Koniec…). Vraciame sa do Elzinho a Ianovho detstva. Mapujeme ich mladosť, dostávame sa hlbšie do ich vzťahu, ktorý je v istom momente narušený.

Originalita Beňovej písania je v spomínanej hre so slovami a ich významami. Jana Beňová pracuje s jazykom šikovne a obratne, neváha ironizovať nesprávnu výslovnosť, tak častú práve v prostredí Beňovej postáv. Tie občas hovoria iné, než by v skutočnosti chceli a zmysel ich výpovedí sa tým modifikuje na celkom nový, údernejší význam.

Z pohľadu témy nemožno hovoriť o inovácii, no zároveň ani o nude. Vzťahy milencov, priateľov i rodičov s deťmi sú v Pláne odprevádzania dovedené do krajných situácií a nostalgických momentov, pri ktorých sa nejeden čitateľ uznanlivo pousmeje. Výnimočnosť Beňovej prózy spočíva tiež v spájaní motívov, ktoré často načrtne a opätovne sa k nim vracia až o niekoľko strán ďalej, plynule a prirodzene. Vracajú sa k sebe postavy, spomienky i motívy.

Inšpiračné zdroje nám Beňová podáva explicitne. Celým dejom sme sprevádzaní známymi výjavmi zo svetovej literatúry. Od Minotaura cez Slobodu, Allena Ginsberga až po Pinocchia. Plán odprevádzania je presný plán, ktorý predpokladá dlhú cestu plnú okľúk, aby spolu dvaja ľudia mohli byť čo najdlhšie. Vo vzťahu, v živote, na obyčajnej ceste. Pri knihe Jany Beňovej si budete chcieť vypracovať vlastný plán a aj keď sa napokon rozlúčite, ostane vo vás pocit príjemnej nostalgie a neutriedených myšlienok. Zostane vo vás pocit, že ste prečítali dobrú knihu.


Autor recenzie: Radka Komžíková     
Autor knihy: Jana Beňová
Vydavateľstvo: Marenčin PT
Počet strán: 152 strán
Väzba: pevná väzba
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 9788081141287

Kniha Café Hyena - Plán odprevádzania sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu