Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podrobná MAPA kriminality: Pozrite sa, kde sa najviac vraždí, znásilňuje a kradne!

Pozrite si mapu kriminality Zobraziť galériu (3)
Pozrite si mapu kriminality (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Môžete sa doma cítiť bezpečne? Na túto otázku vám zrejme len ťažko niekto dá jasnú odpoveď. Pri výbere toho správneho miesta na bývanie si však už onedlho budete môcť pomôcť údajmi z mapy kriminality, na ktorej momentálne pracuje slovenská polícia. Z podrobnej grafiky dokáže každý vyčítať, kde sa to za posledný rok zločincami len tak hemžilo, a kde naopak kriminalita neprekvitá. Pre verejnosť bude táto dobrá pomôcka prístupná v najbližšom čase, nám sa však podarilo získať jej predbežnú podobu, od ktorej sa už finálna veľmi líši nebude.

Podľa policajných štatistík sa počas minulého roka ľuďom najbezpečnejšie žilo v Skalici, Pezinku, Svidníku, či Kežmarku. Naopak rajom zločincov sú podľa nich najväčšie slovenské mestá Bratislava a Košice. Čo sa hlavného mesta týka, najhoršie je na tom mestská časť Ružinov, kde za uplynulých 12 mesiacov zaznamenali až 470 násilných trestných činov na 100 obyvateľov. Košice však napriek tomu smutný rebríček vedú. Minulý rok tam zločinci spáchali každý deň 15 trestných činov.

Kriminálne štatistiky polícia pravidelne zverejňuje na svojej webovej stránke. Tento rok však po prvýkrát zostavuje aj podrobnú mapu, ktorá môže byť v budúcnosti dobrou pomôckou napríklad aj pri výbere miesta na bývanie. Mapu zostavili na základe počtu trestných činov a ich závažnosti podľa jednotlivých okresov. Zahŕňa napríklad vraždy, znásilnenia, lúpeže, vlámania, krádeže áut, drogové zločiny a ďalšie.

Práce na mape finišujú, jej oficiálna podoba však zatiaľ zverejnená nebola. Nám sa podarilo získať predbežnú, ktorá sa od finálnej už veľmi líšiť nebude. "V súčasnosti sa na mape kriminality dokončujú posledné grafické úpravy, aby bola čitateľná. Hneď ako bude jej podoba vyhovujúca, objaví sa pre verejnosť aj na stránke polície," povedal nám Michal Slivka z policajného prezídia.

Podobné mapy sa uchytili aj v zahraničí. Ako píše denník Pravda, v susednom Česku polícia okrem štatistík kriminality, do mapy zapracováva aj iné údaje, ako napríklad demografické informácie, mieru nezamestnanosti, či termíny výplat sociálnych dávok. Mapa zobrazuje mieru kriminality podľa regiónov, na základe ktorej vedia muži zákona určiť napríklad potrebný minimálny počet policajtov v jednotlivých lokalitách.

O niečo modernejší systém funguje v Británii, kde mapu kriminality používajú už roky. Údaje na nej sa každý mesiac aktualizujú a občania si môžu presne zistiť, kde sa nadmerne kradne či vraždí. Podobná interaktívna mapa by mala byť v budúcnosti prístupná aj pre Slovákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu