Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Voliť poštou bude zrejme viac Slovákov ako v roku 2010

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Záujem voliť v marcových parlamentných voľbách dosiaľ prejavilo 558 Slovákov s trvalým pobytom v zahraničí.

"V predošlých voľbách do Národnej rady SR sme mali 572 takýchto žiadostí, teraz máme ešte dva dni, takže je predpoklad, že záujem bude väčší," povedala pre TASR Mária Grebeňová-Laczová z petržalského miestneho úradu, ktorý žiadosti o voľbu poštou od Slovákov s trvalým pobytom v zahraničí prijíma. Žiadosť musí byť na úrad doručená najneskôr 20. januára, dátum na obálke nerozhoduje.

Miestny úrad podľa Grebeňovej dostáva denne 20 až 30 žiadostí. Najčastejšie prichádzajú z Českej republiky, Nemecka, Veľkej Británie a Rakúska, úrad však eviduje aj iné krajiny. "K Argentíne, Mexiku, Japonsku, Austrálii, Kanade či USA teraz pribudla aj Afrika. V rámci týchto volieb sme doteraz tento kontinent nemali," uviedla Grebeňová.

Občania bez trvalého pobytu na Slovensku posielajú svoje žiadosti na Miestny úrad Bratislava-Petržalka, ktorý akceptuje aj elektronické verzie. "Žiadosť môžu voliči poslať poštou, faxom aj emailom na denisa.paulenova@petrzalka.sk," vysvetľuje Grebeňová. K žiadosti treba pripojiť v slovenčine napísané čestné vyhlásenie o tom, že volič nemá na Slovensku trvalý pobyt, a fotokópiu platného pasu s osobnými údajmi alebo osvedčenia o štátnom občianstve SR.

"Je výhodné, ak voliči pošlú všetko mailom. V prípade neúplnej žiadosti ich tak môžeme hneď upozorniť na chýbajúci či neplatný doklad, alebo môžu obratom opraviť chyby v žiadosti," podotýka Grebeňová. Ak totiž voliči pošlú žiadosť poštou, kým nedostanú odpoveď, nevedia, že list prišiel na miestny úrad včas, upozorňuje.

Podľa hovorkyne Slováci väčšinou vedia, ako majú postupovať. Úrad sa však stretáva aj s mnohými kurióznymi situáciami. "Volič, ktorý má od roku 1998 trvalý pobyt v Českej republike, napísal do svojej žiadosti adresu do Dolného Kubína a v liste sa zmienil, že prikladá fotokópiu pasu a vyhlásenie. Nič také však neposlal. Rovnako, volič z Fínska poslal namiesto fotokópie svojho pasu fotokópiu pasu svojho syna," uvádza Grebeňová s tým, že aj preto je komunikácia mailom lepšia.

Miestny úrad žiadateľom o voľbu zo zahraničia pošle hlasovacie lístky a návratnú obálku do 4. februára. Aby bol hlasovací lístok započítaný, príslušný úrad ho musí dostať najneskôr v piatok 9. marca. Informácie môže volič získať aj na webovej stránke www.petrzalka.sk v sekcii Voľby do NR SR 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu