Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Komentátor prirovnal tábor v Nórsku k Hitlerjugend

Spomienkové miesto na ostrove, kde sa odohral masaker
Spomienkové miesto na ostrove, kde sa odohral masaker

WASHINGTON - Schopnosť provokovať a dostať sa do titulkov médií po celom svete nestratil bývalý vplyvný komentátor americkej televízie Fox News Glenn Beck. Svoj televízny program ukončil v júni a prešiel do rozhlasu. Na pozadí masakru v Nórsku povedal, že politický tábor mládežníckeho hnutia nórskej vládnucej ľavicovej strany mu pripomína neslávne známej zrazy nacistickej organizácie Hitlerjugend.

Populárny Beck je vytrvalým kritikom prezidenta Baracka Obamu, ktorého často prirovnáva k totalitným vládcom. Podľa neho chce zaviesť v USA socializmus a tiež že je v ňom údajne hlboko zakorenená nenávisť k belochom.

"Bola to streľba na politickom tábore. Viete, vyzerá to tak trochu ako Hitlerova mládež. Kto potrebuje organizovať tábory pre deti, ktorých náplňou je politika? To je znepokojujúce," povedal Beck hneď na úvod svojej pondelkovej rozhlasovej show.

Pre bývalého tlačového tajomníka nórskeho premiéra Torbjörna Eriksena ale na béčkových poznámkach nič zaujímavého ani vtipného nie je. "Mladí politickí aktivisti sa stretávajú na ostrove Utöya už 60 rokov, aby sa učili a aby boli súčasťou demokracie, čo je niečo úplne opačného, ako bola Hitlerova mládež," vyhlásil Eriksen. Beckove poznámky potom označil za ignorantské, nekorektné a mimoriadne zraňujúce.

Internetové vydanie televízie CNN k tomu dnes napísalo, že politicky zamerané tábory nie sú ničím neobvyklým. V USA ich napríklad v niekoľkých štátoch usporiadala organizácia, ktorú v roku 2009 založil sám Beck. Na vlasteneckom tábore sa deti učili o ústave, otcoch zakladateľoch a o hodnotách a princípoch, ktoré sú "základnými kameňmi nášho národa", uviedla CNN.

Terčom Beckovej kritiky sa v minulosti okrem iného stali aj dotácie pre české a slovenské múzeum v mesta Cedar Rapids v štáte Iowa. Pol milióna dolárov, ktoré múzeum dostalo na obnovu expozície po nedávnych povodniach, Beck označil za príklad federálneho plytvania. "Pol milióna dolárov na exponáty na Národné české a slovenské múzeum a knižnicu v Cedar Rapids - a čo napríklad srbské, chorvátske a albánske exponáty? O ne sa nestaráme?", uviedol Beck pred časom vo svojom programe na Fox News.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu