Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Médiá k nórskemu atentátnikovi nepustili

Média k atentátnikovi nepustili Zobraziť galériu (2)
Média k atentátnikovi nepustili

OSLO - S vylúčením verejnosti a médií sa koná dnešné prvé súdne vypočutie s Nórom zodpovedným za piatkový bombový atentát v Osle a vraždenie na neďalekom ostrove Utöya. Sudca Kim Heger tak podľa agentúry AP rozhodol na žiadosť polície.

Uzavreté konanie žiadala polícia aj prokuratúra. Panovali obavy, že podozrivý pravicový extrémista Anders Behring Breivik (32) by súdne konanie zneužil k hlásaniu svojich propagandistických téz, čo tiež naznačil vo svojom manifeste zverejnenom krátko pred útokmi.

"Na základe informácií o prípade súd dospel k záveru, že dnešné vypočutie zadržaného by sa malo uskutočniť za zatvorenými dverami," uviedol súd vo vyhlásení.

"Je zrejmé, že sú konkrétne informácie o tom, že verejné konanie za prítomnosti podozrivého by mohlo rýchlo vyústiť do mimoriadnej a veľmi zložitej situácie z hľadiska vyšetrovania a bezpečnosti," zdôvodnil súd svoje rozhodnutie.

Súd má od 13:00 prerokovať dĺžku trvania vyšetrovacej väzby pre zadržaného muža. Očakáva sa, že ju predĺži o osem týždňov. Breivik je vo väzení od piatkového masakru a dnes vyprší úvodná trojdňová väzba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu