Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cítil som jeho dych, priznal muž, ktorý prežil streľbu

Na ostrove pomáhali záchranári
Na ostrove pomáhali záchranári (Zdroj: SITA)

OSLO - Muž, ktorý v piatok v Osle a na neďalekom ostrove Utoya zrejme zabil 91 osôb, do mladých ľudí na ostrove strieľal polhodinu, až kým neprišla zásahová jednotka. Podľa najnovších informácií zastrelil najmenej 84 ľudí. Adrian Pracon povedal stanici CNN, že paľbu prežil len vďaka tomu, že sa vydával za mŕtveho a pritiahol k sebe telá už mŕtvych kolegov.

"Cítil som jeho dych a počul jeho topánky," povedal. Muža zadržali a je vypočúvaný. Polícia zistila, že sa vyjadroval na internetových stránkach využívaných kresťanskými fundamentalistami.
   

Pracon povedal, že sa muž s policajným znakom na oblečení do tábora dostavil v čase, keď polícia hľadala vysvetlenie pre popoludňajší bombový útok v Osle. V tábore sa o ňom práve dozvedeli a účastníci sa zišli v spoločenskej miestnosti, aby zistili detaily. Keď prišiel muž, ktorý vyzeral ako policajt a pýtal sa, či by mohol skupine niečo povedať, nebudil podozrenie. "Samozrejme sme mu dovolili vojsť," povedal Pracon.
    

Keď muž začal strieľať, nastala panika. Niektorí sa dokonca k strelcovi vrhali v presvedčení, že ide o druh cvičenia. Ďalší utekali preč a skákali do vody. Ostrov je od pevniny vzdialený asi kilometer a pol.
    

Pracon do vody skočil tiež, ale nestačil si dať dole topánky a oblečenie a to ho začalo sťahovať pod hladinu. Musel sa vrátiť. Strelec vraj prenasledoval utekajúcich až k brehu, kričal a strieľal aj po plavcoch. Keď videl, že muž páli do vody, ľahol si Pracon na zem.

"Bol som asi päť sedem metrov od neho. Kričal 'Zabijem vás všetkých, všetci zomrieme'. Namieril zbraň na mňa, ale nestlačili kohútik. Odišiel, ale potom sa vrátil. Ja a dvaja ďalší sme ležali na zemi a prežili vďaka tomu, že sme sa obklopili telami mŕtvych a predstierali, že sme mŕtvi" povedal Pracon.
    

V tábore bolo asi 700 priaznivcov vládnej Nórske robotníckej strany. Zatknutým je Nór Anders Behring Breivik (32). Podľa polície spolupracuje a chce zjavne svoj čin vysvetliť.
    

Bezpečnostná služba nórskej polície už vo februári upozornila, že pravicový extrémizmus je v Nórsku na vzostupe. V odtajnených správach sa uvádza, že existujú snahy oživiť komunity pravicových extrémistov, ale že týmto kruhom chýbajú silní vodcovia. "Existuje stále vysoký stupeň neistoty ohľadom času a miesta možných teroristických útokov ... Teroristický akt môže mať rozsiahle následky aj v dôsledku strachu, ktorý vyvolá v populácii," uvádzala správa.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu