Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Najvyšší súd môže dať bodku za kauzou Cervanová

Obžalovaný Milan Andrášik Zobraziť galériu (2)
Obžalovaný Milan Andrášik

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR dnes môže definitívne ukončiť 29 rokov starý prípad vraždy piešťanskej medičky Ľudmily Cervanovej († 20)! V prípade, že odvolací senát zamietne odvolania obžalovaných Nitranov a uzná ich za vinných, niektorí z nich sa ešte môžu vrátiť do väzenia a odpykať si zvyšok trestu!

Šesticu Nitranov, ktorí mali podľa obžaloby v júli 1976 najskôr uniesť, potom znásilniť a nakoniec utopiť študentku medicíny Ľ. Cervanovú, uznal Krajský súd v Bratislave už dvakrát za vinných. Prvý proces z roku 1982, v ktorom boli obžalovaní odsúdení na výnimočné tresty od 4 do 24 rokov, bol po Novembri ´89 zrušený pre nezákonné postupy počas vyšetrovania.

Nový proces trval dlhých 14 rokov a aj na jeho konci v januári 2004 dospel súd k názoru, že Nitrania čin spáchali. Uložil im však nižšie tresty - od 3 do 13 rokov. Obžalovaní, ktorí sa proti rozsudku odvolali, vkladajú nádeje do zatajených spisov z levočského policajného archívu, ktoré ich obhajcovia len prednedávnom doručili odvolaciemu senátu Najvyššieho súdu SR.V spisoch sa majú nachádzať výpovede očitých svedkov únosu či priamych účastníkov diskotéky svedčiace v ich prospech!

Súčasťou utajených spisov sú aj dokumenty potvrdzujúce záujem najvyšších predstaviteľov ÚV KSS o priebehu vyšetrovania. Milan Andrášik - jeden zo šestice obžalovaných Nitranov - Novému Času včera povedal: „Samozrejme, že si prídem vypočuť rozsudok. Som nevinný, ale napriek tomu sa obávam, že to opäť môže dopadnúť v náš neprospech. V súdnictve a na polícii totiž pracujú tí istí sudcovia a vyšetrovatelia, ktorí manipulovali vyšetrovanie a proces v 80. rokoch.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu