Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Černák: Autobusár, chovateľ tigrov aj boss mafie

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

BRATISLAVA - Roky trvajúci proces s bossom Mikulášom Černákom, ktorému dnes súd definitívne vymeral doživotie, sa tešil veľkej mediálnej pozornosti. Niet divu, okázalý život a brutálne skutky údajne najväčšieho slovenského mafiána budili úžas i hrôzu.

Rodený Telgárťan Černák začínal úplne zdola. Vyučil sa za automechanika, pracoval ako lesný robotník aj vodič autobusu.

Páchaniu trestných činov sa však nevyhýbal ani v mladosti, prvý zápis v trestnom registri si vyslúžil za krádež magnetofónu z obchodu ešte pred nežnou revolúciou. Obvinili ho aj z napadnutia.

V 90. rokoch sa dal na podnikanie. Ako píše server mafian.sk, stal sa majiteľom fitnescentra v Brezne a bezpečnostnej služby 3M. Spolu s kumpánom Milošom Kaštanom, bývalým mäsiarom, začali na Horehroní získavať moc.

Černák svoje peniaze neskrýval a žil okázalým štýlom. Premával sa na luxusných autách, údajne ich vystriedal desiatky. Choval aj niekoľko koní a tigrov, s ktorými sa prechádzal po uliciach. Reportáž o ňom spravila i televízia.

Jeho druhá tvár však bola strašná. Na Slovensku pribúdalo vrážd, vykonáných obzvlášť brutálnym spôsobom. Jednej z obetí napríklad po smrti odrezali hlavu a vystavili ju v Poprade. Podnikatelia na strednom Slovensku boli terorizovaní a museli odvádzať výpalné. Černák sa netajil ani kontaktmi s vysokými predstaviteľmi štátnej moci.

Zlom nastal v roku 1997. Mafiánsky boss spravil osudovú chybu, pravdepodobne v očakávaní, že vec sa "vybaví", vydal sa do rúk polície. Tá ho obvinila z vydierania a z vraždy. V nasledujúcom roku sa však nakrátko dostal na slobodu, z väzenia ho prepustili za dobré správanie.

Postupne voči nemu pribúdali obvinenia za rôzne trestné činy. Svoj dlhoročný boj so súdmi mafián nakoniec prehral, dnes ho za šesť vrážd právoplatne odsúdili na doživotie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu