Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tomanová si už privyrábať nebude, dala výpoveď

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Bývalá ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) dnes vypovedala kontroverznú zmluvu, vďaka ktorej si ešte počas úradovania na ministerstve privyrábala v podriadenej inštitúcii. Na spornú spoluprácu Tomanovej s ministerským centrom vzdelávania v utorok upozornilo nové vedenie ministerstva, ktoré ju označilo za porušenie ústavného zákona. Hodinová mzda exministerky bola údajne 37,5 eura, Tomanová si vraj zaúčtovala aj konzultácie so svojou bývalou štátnou tajomníčkou.

Vypovedanie zmluvy označila Tomanová za reakciu na "neopodstatnené a nezmyselné útoky" nového vedenia ministerstva voči jej osobe. "Týmto krokom chcem zabrániť tomu, aby moja osoba nebola barličkou pre vedenie ministra či jeho štátnu tajomníčku pri cielenom pohone na 'neželaných' sociálnych partnerov," zdôvodnila svoje rozhodnutie. Ministerstvo už skôr ohlásilo, že zmluvu s Tomanovou zruší. Doterajší zárobok v údajnej výške 1500 eur súčasná poslankyňa za Smer-SD vraj venuje inštitúcii poskytujúcej sociálne služby.

Tomanová dostala za posledné týždne svojho úradovania okrem oficiálneho platu aj odmenu za spoluprácu na projekte financovanom z eurofondov. Zmluvu na odborné poradenstvo pre podriadený úrad podpísala podľa súčasnej štátnej tajomníčky ministerstva Lucie Nicholsonovej (SaS) samotná Tomanová, za centrum vzdelávania ministerstva práce ju odobril jeho niekdajší riaditeľ a bývalý šéf Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek.

Na základe uvedených dokumentov vraj mohla Tomanová postupne získať 59.400 eur. Podobnú zmluvu údajne podpísala aj Tomanovej podriadená, bývalá štátna tajomníčka ministerstva Emília Kršíková, ktorá si vraj mohla postupne privyrobiť celkovo 77.212 eur. Zmluvu s Kršíkovou chce ministerstvo zrušiť. Do projektu vraj bola zapojená aj ďalšia stovka ľudí; úrad chce s nimi rokovať o znížení nárokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu