Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tabuľa pre komunistického funkcionára rozdelila Bardejovčanov

Bardejov
Bardejov

KOŠICE - Mesto Bardejov odhalilo nedávno v budove mestského úradu pamätnú tabuľu bývalému komunistickému funkcionárovi Samuelovi Horkému.

Ten bol dve desaťročia predsedom Mestského národného výboru. Časť obyvateľov krok samosprávy kritizuje, prekáža im výber osobnosti a umiestnenie tabule. Mesto sa obhajuje tým, že Horký vraj pomohol pri rozvoji Bardejova.

"Je to glorifikácia oddaných budovateľov socializmu a oživovanie nostalgie za falošnými sociálnymi hodnotami," uviedol Mário Hudák z občianskej iniciatívy Park v meste. Za Horkého sa v Bardejove podľa Hudáka síce vybudovali školy či nové sídliská, nešlo však o jeho osobné zásluhy. Podobnou výstavbou prešla totiž väčšina československých miest, pripomenul aktivista.

"Tabuľa za zásluhy o rozvoj mesta neodkazuje k ničomu, iba k pôsobeniu v komunistickej funkcii počas normalizácie," uviedla zas bývalá obyvateľka mesta Ivana Komanická z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Tabuľu Komanická kritizovala aj z odborného hľadiska. Tie sa totiž podľa nej umiestňujú na miestach, kde sa osobnosť narodila alebo kde pôsobila. "Je to politické gesto, bývalí komunistickí funkcionári, ktorí dnes vedú mesto, sa opäť prihlásili k svojej minulosti," poznamenala Komanická. V meste navyše nie je žiadny pamätník obetiam komunizmu.

Mestská samospráva svoj krok bráni. "Veľkosť pri posudzovaní človeka spočíva v tom, že sa odosobníme od doby a nazeráme na jeho skutky a činy s odstupom času, bez akýchkoľvek predsudkov a nie cez prizmu naučených šablón," uviedol mestský úrad vo svojom stanovisku. Väčšina Bardejovčanov podľa úradu s tabuľou súhlasí.

S návrhom na umiestnenie pamätníka prišiel Klub priateľov bardejovského futbalu, zámer neskôr schválili mestskí poslanci. Tabuľu odhalili začiatkom augusta pri príležitosti desiateho výročia Horkého smrti. Náklady na výrobu a umiestnenie tabule dosiahli takmer 3000 eur.

O odhalení pamätnej tabule inému komunistickému predstaviteľovi v minulosti uvažovali v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Tabuľa mala byť venovaná bývalému normalizačnému prezidentovi Gustávovi Husákovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu