Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Medveďa chcú Slováci odstreliť, Poliaci iba uspať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Medveď, ktorý tento týždeň ťažko zranil lesného robotníka pri Tatranskej Javorine, si ešte môže zachrániť život. Musel by sa ale nechať chytiť na poľskej strane, kam s obľubou chodieva. Kým na Slovensku mu hrozí odstrel, v Poľsku chcú zviera iba uspať a nasadiť mu monitorovacie zariadenie.

Medveď už pritom na ľudí už útočil aj v Poľsku. "Pokúšali sme sa medveďa najprv chytiť. Nastavili sme pascu, po útoku na robotníka sme však ihneď požiadali o odstrel. Je to pre bezpečnosť ľudí," povedal starosta obce Tatranská Javorina Dušan Lacko. Medveď je podľa Lacka agresívny, útoky na ľudí vyhľadáva a jeho premiestnenie by problém neriešilo. Obec sa už navyše neúspešne medveďa pokúšala chytiť, klietku s návnadou za obcou pripravili niekoľko týždňov pred útokom na pilčíka.

Medvede pritom v obci dobre poznajú a na pravidelné návštevy sú miestni zvyknutí. V súčasnosti napríklad chodia do obce podľa Lacka tri medvede, sú však prirodzene plaché a pred ľudmi vždy utečú. Posledný incident tam mali asi pred ôsmimi rokmi, keď šelma roztrhala prasa a kozu, poznamenal Lacko.

Agresívneho medveďa však dobre poznajú aj Poliaci, zviera tam už v minulosti útočilo na turistov. V deň, keď medveď napadol slovenského robotníka, si trúfol aj na lesníkov s koňmi na druhej strane hranice. Poliaci však šelmu nezastrelia, uistil riaditeľ poľského Tatranského národného parku Pawel Skawiński v televízii TVN24.

Poľskí ochranári sa snažia zviera nalákať do pasce. Pripravili pre neho klietku, v ktorej by ho na chvíľu uspali, urobili genetické testy, zistili pohlavie a nasadili mu monitorovacie zariadenie na sledovanie jeho pohybu. Potom ho chcú znova vypustiť na slobodu. Ochranári tak budú vedieť, v ktorej oblasti sa pohybuje a priestor by prípadne uzavreli.

Podľa Skawińského sa medveď môže agresívne správať z troch dôvodov. Je buď zranený, v minulosti ho kŕmili ľudia a môže to tiež byť medveď - zabijak, takýchto prípadov je však vraj veľmi málo.

Bojovať proti odstrelu medveďov sa na Slovensku darí Lesoochranárskemu združeniu Vlk, ktoré pred súdom vyhralo viacero sporov s ministerstvom životného prostredia. Do najnovšieho prípadu však združenie nezasahuje. "Premiestnenie by nepomohlo, medveď by sa alebo vrátil, alebo by bol konfliktný na novom území," uviedol člen združenia Erik Baláž, ktorý sa medveďom dlhodobo venuje.

Lov na medveďa sa začal v týchto dňoch, do terénu vyrazili pracovníci Štátnych lesov TANAP-u. Poľovačka však môže trvať dlho, lesy v regióne sú hlboké a neobývané územia rozsiahle, pripomenul hovorca lesníkov Marián Šturcel. Výnimka na odstrel medveďa, ktorú chce samospráva Tatranskej Javoriny rozšíriť aj na intravilán obce, platí do 30. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu