Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico vytrel s Bajnaim podlahu, tvrdí maďarská opozícia

Robert Fico a Gordon Bajnai
Robert Fico a Gordon Bajnai

SZÉCSÉNY – Slovensku a Maďarsku má pomôcť 11 bodov. Premiéri Fico s Bajnaim prijali vyhlásenie k vzájomným vzťahom. Tie sú napäté už dlhší čas. Politici diskutovali o zákaze vstupu maďarského prezidenta na Slovensko, o jazykovom zákone, či extrémistoch.

Premiéri sa vraj bavili pokojne. Fico aj žartoval o postupe našich futbalistov na svetový šampionát, Bajnai raz slovenského premiéra oslovil krstným menom Robert.

Vo spoločnom vyhlásení obaja premiéri vyslovili ľútosť nad okolnosťami spornej návštevy maďarského prezidenta Sólyoma. Experti povedia, ako majú chodiť prezidenti k susedom.

Fico obhajoval jazykový zákon a svojho kolegu ubezpečil, že novela, ktorú Budapešť kritizovala, neobmedzuje používanie jazykov národnostných menším.

"Chcem ako predseda vlády Slovenskej republiky zagarantovať, že zákon o štátnom jazyku, jeho novelizácia, žiadnym spôsobom neobmedzuje používanie jazykov príslušníkov národnostných menšín," tvrdil Fico. Obe krajiny sa zaviazali rešpektovať OBSE pri jazykovom zákon.

"Tu nejde o náš subjektívny názor, ale musíme brať do úvahy európsky názor tretej strany," poznamenal Bajnai. Podľa SMK premiéri tak trochu alibisticky na organizáciu hodili celú zodpovednosť.

Spoločná policajná komisia bude bojovať proti extrémistom, vytvorí sa nepolitická rada ako poradný orgán vlád a zveria sa jej peniaze na podporu spoločných kultúrnych a športových akcií.

Obaja politici však priznali, že názory na niektoré problémy zostali aj po rokovaní výrazne odlišné. Podľa šéfa SNS Jána Slotu, stretnutie spory medzi štátmi nevyriešilo. Za rastúce napätie vraj môže Budapešť.

"Maďarsko je jednoznačne destabilizujúci prvok a rozbuška konfliktu v strednej Európe. Maďarská iredenta s ideou Veľkého Maďarska je pokrvným bratom kosovského problému s ideou Veľkého Albánska. Spochybňovanie povojnových hraníc je neprijateľnou iniciatívou v modernej Európe a môže byť skutočne začiatkom vojny," uviedol Slota.

S rokovaním nie sú spokojní ani niektorí maďarskí politici. Podľa predsedu zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolta Németha z opozičného Fideszu utrpela Budapešť fiasko.

„Fico vytrel s Bajnaim podlahu,“ tvrdí.

Napriek všetkému sa premiéri dohodli aj na pravidelných stretnutiach. Fico označil schôdzku za úspešnú a užitočnú, Bajnaia zároveň pozval na Slovensko. Najradšej by bol, keby sa zišli v Komárne, ktoré by dovtedy inštalovalo sochu Cyrila a Metoda.

Na rokovanie v zámku v maďarskom mestečku dohliadali stovky policajtov. Napriek príchodu niekoľkých priaznivcov extrémistického Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) vážne incidenty polícia nezaznamenala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu