Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Špecializovaný trestný súd bude

(Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Špeciálny súd v Pezinku, ktorý sa zaoberá prípadmi organizovaného zločinu a korupcie, nahradí nový Špecializovaný trestný súd. Rozhodol o tom dnes parlament.

Zákon o novom súde reaguje na nedávny verdikt Ústavného súdu, ktorý označil vznik Špeciálneho súdu za protiústavný. Dôvodom boli vyššie príjmy jeho sudcov a povinnosť bezpečnostných previerok.

Za zákon hlasoval vládny Smer, väčšina koaličnej SNS a opozícia. Z najmenšej vládnej strany ĽS-HZDS predlohu podporila len jedna poslankyňa.

Po novom sa príplatok k platu špeciálnych sudcov zníži na dvojnásobok priemernej mzdy v hospodárstve z terajšieho šesťnásobku. Vlani pritom ľudia na Slovensku zarábali v priemere 723,03 eura (21.782 korún). Zrušia sa aj bezpečnostné previerky sudcov. Špecializovaný súd bude mať taktiež širšie kompetencie ako súčasný Špeciálny súd. Do jeho právomoci budú spadať napríklad aj prípady úkladnej vraždy.

Podľa Ústavného súdu vyššie príplatky špeciálnych sudcov diskriminovali ostatných sudcov, previerky zase Ústavný súd považoval za neprípustný zásah do nezávislosti súdnictva. S vytvorením nového špecializovaného súdu mimo siete okresných, krajských súdov a Najvyššieho súdu nesúhlasila najmä ĽS-HZDS, výhrady mala aj SNS.

Strana bývalého premiéra Vladimíra Mečiara už skôr ohlásila, že na Ústavnom súde napadne aj vytvorenie Špecializovaného trestného súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu