Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Deti učili piť vodu z vodovodu

(Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Niekoľkomesačnú kampaň za pitie obyčajnej vody z vodovodu ukončila v týchto dňoch Trenčianska vodohospodárska spoločnosť (TVS). V druhom ročníku projektu sa zamerala na materské školy v regióne, zo sedemdesiatky oslovených sa ich zapojila vyše polovica.

Podľa vodárov obyčajnou vodou smäd zahasí sotva desať percent ľudí, prednosť dávajú skôr baleným vodám. Projekt „Daj si vodu...z vodovodu“ získal Cenu ministra životného prostredia za aktivity podporujúce pitie zdravej vody z verejného vodovodu. TVS projekt realizovala v spolupráci s Trenčianskou nadáciou.

„Cieľom projektu bolo podporenie dôvery detí k pitiu pitnej vody z vodovodu. Na rozdiel od roku 2008, keď boli aktivity projektu určené deťom základných škôl, v tomto roku sa venoval deťom materských škôl v regióne pôsobnosti Trenčianskej vodohospodárskej spoločnosti,“ povedala správkyňa Trenčianskej nadácie Alena Karasová.

„Pitný režim sme doposiaľ riešili čajom. Môžem potvrdiť, že deti sa už naučili piť aj obyčajnú vodu,“ uviedla zástupkyňa III. materskej školy v Starej Turej Tatiana Dúbravová. Podľa jej slov sa osveta týkala aj rodičov, ktorí majú k obyčajnej vode často nedôveru. Osvetu v škôlkach organizátori robili pomocou série hravých prednášok, nacvičenia divadla či výtvarnej súťaže, kde sa deti poučili o kolobehu vody, pitnom režime či dôležitosti vodou šetriť.

Šesť materských škôl získalo granty na rôzne projekty súvisiace s pitím vody. Trenčianska vodohospodárska spoločnosť, a.s., ktorej majoritným akcionárom je s 51,02-percentným podielom nadnárodná skupina Suez, zabezpečuje prevádzku 700 kilometrov vodovodov a 247 kilometrov kanalizačnej siete pre 150 000 odberateľov. Vlastníkom siete sú Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK), a.s. Jej akcionármi je 54 miest a obcí z okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu