Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Mečiar o koaličnej zmluve: Zdrap papiera

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - V mnohom je podľa predsedu Ľudovej strany-HZDS Vladimíra Mečiara z Koaličnej zmluvy len zdrap papiera. Ak by sa podľa neho Smer-SD spojil pri presadzovaní legislatívy na zachovanie Špeciálneho súdu s opozíciou, došlo by k jej porušeniu, Mečiarova strana by však z koalície neodchádzala.

Novinárom to dnes povedal jeden z dvoch predsedov EDP Francesco Rutelli. ĽS-HZDS, ktorej sa dlhé roky nedarilo zastrešiť pod medzinárodné politické subjekty, sa vlani stala pridruženým členom EDP.

"Po európskych voľbách bude nasledovať náš kongres a myslíme si, že na tomto kongrese by sme pristúpili k plnému členstvu," povedal prostredníctvom tlmočníčky Rutelli. "Nie sú tu nejaké kritériá, ktoré by boli ešte na napĺňanie. Ide o politické rozhodnutie, ktoré v podstate považujeme za hotovú vec," dodal. EDP je združenie európskych centristických strán, v EP patrí do frakcie Aliancia liberálov a demokratov pre Európu.

ĽS-HZDS v súčasnosti zastupujú v europarlamente traja poslanci - Sergej Kozlík, Peter Baco a Irena Belohorská, ktorí kandidujú aj v najbližších voľbách. Mečiar sa dnes nechcel vyjadrovať k tomu, koľko mandátov by strana chcela získať. Líder kandidátky Kozlík už skôr povedal, že strana má záujem obhájiť súčasné tri miesta v EP.

Podľa prognózy politológov London School of Economics by však ĽS-HZDS v EP obsadila len jedno miesto. Klesajúcu popularitu ĽS-HZDS medzi voličmi zaznamenala agentúra Focus, podľa ktorej by strana tri mesiace po sebe nedosiahla päťpercentnú podporu, ktorá by jej umožnila vstup do Národnej rady.

Mečiar oponoval, že podľa inej agentúry má strana preferencie nad deväť percent; spochybnil tiež zástupcov Focusu, ktorí by podľa neho radi ĽS-HZDS z "politickej mapy vygumovali". ĽS-HZDS sa niekoľko rokov neúspešne snažila politicky začleniť medzi európske subjekty.

Európski politici v minulosti vyčítali HZDS najmä jeho kontroverzné vládnutie v 90. rokoch, keď sa Slovensko pre prešľapy proti demokracii dostalo do čiastočnej medzinárodnej izolácie. HZDS sa ocitlo v opozícii v roku 1998, do vlády sa opäť dostalo v roku 2006.

V minulosti sa ĽS-HZDS usilovala o členstvo v konzervatívne zameranej Európskej ľudovej strane. Jej vstupu však zabránil odpor slovenských pravicových strán.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu