Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Povinné zmluvy s poisťovňami zhoršia postavenie ambulancií

BRATISLAVA - Povinné zmluvy so zdravotnými poisťovňami zhoršia postavenie všeobecných lekárov, pretože sa ambulanciám obmedzia možnosti získať od poisťovní vyššie platby za svoju prácu. Povedal to prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

Zmena zákona, ktorá zaväzuje lekára podpísať dohodu s poisťovňou, pokiaľ prijal do dlhodobej starostlivosti čo i len jedného jej klienta, začne platiť v júni. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že ambulancie sa pred nízkymi platbami budú môcť brániť.

Lekárska komora sa snažila zastaviť schvaľovanie normy aj výzvami poslancom a prezidentovi. Parlament však zákon schválil a minulý týždeň ho podpísala aj hlava štátu. Kým podľa ministerstva sa vyrovnajú doterajšie nerovnovážne podmienky, pretože doposiaľ bola povinnosť uzavrieť zmluvy len na poisťovniach, podľa Dragulu to bude mať negatívne následky na ambulancie.

"Pracovné podmienky sa zhoršia," tvrdil prezident komory. Nemožno totiž podľa neho očakávať, že by sa ponuky poisťovní výraznejšie zlepšili, lekári ich však budú môcť odmietnuť ťažšie než doposiaľ.

Novú povinnosť praktických ambulancií kritizoval aj prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Združenie zastupuje asi 3000 spomedzi 10.000 ambulantných lekárov. "Takéto klauzuly nemajú v právnom štáte čo hľadať," vyhlásil.

Zdravotné poisťovne v minulosti na požiadavky lekárov reagovali tvrdením, že ich príjmy neumožňujú výraznejší nárast úhrad. Hoci po novom sa ambulancie dohode s poisťovňou nebudú môcť vyhnúť, neznamená to vraj, že musia súhlasiť s nevýhodnými ponukami. "Ak ma lekár pocit, že zmluva je nevýhodná, môže sa obrátiť na ministerstvo zdravotníctva alebo financií," zhrnula hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Na všeobecnú ambulantnú starostlivosť by v tomto roku podľa prepočtov bratislavského Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku (HPI-Health Policy Institute), malo smerovať 152 miliónov eur (4,58 miliardy Sk), teda o jeden milión eur (30,1 milióna korún) viac ako vlani. Celkové príjmy slovenského zdravotníctva by mali dosiahnuť úroveň 2,29 až 3,51 miliardy eur (68,99 miliardy až 105,74 miliardy Sk) v závislosti od toho, do akej miery sa na príjmoch poisťovní odzrkadlí rast nezamestnanosti spôsobený hospodárskou krízou. Vyššie platby od zdravotných poisťovní okrem všeobecných lekárov žiadajú aj ambulantní špecialisti. Úroveň úhrad nestačila v predchádzajúcich rokoch ani na to, aby sa nezadlžovali nemocnice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu